Simbolično obilježili Međunarodni dan tolerancije

Mladi iz Foče, Goražda i Višegrada danas su u Višegradu  povodom Međunarodnog dana tolerancije radili na obnovi  učionica Srednje škole „Ivo Andrić“, a u akciji su učestvovali članovi koalicije za borbu protiv mržnje iz Foče i Višegrada, uz podršku Misije OSCE-a u BIH.

„Misija OSCE u Bosni i Hercegovini je zajedno sa srednjoškolcima,mladima iz Foče, Višegrada i Goražda, organizovala radionicu povodom Međunarodnog dana tolerancije. Cilj radionice tokom koje smo lakirali stolove iz srednje škole  Ivo Andrić u Višegradu je  da se povežu i da se medjusobno druže mladi iz ovih gradova. Bilo je fantastično zaista, imati priliku i družiti se sa mladima iz ovih gradova je predivno iskustvo. Takodjer, spojili smo mlade iz Goražda sa mladima i Foče i iz Višegrada i već se priča o saradnji u budućnosti“, ističe Anel Čolo iz Koalicije mladih OSCE-a za borbu protiv netolarencije.

On dodaje da da su mladi svojim primjerom pokazali kako su tolerancija, dijalog  i uzajamno razumjevanje veoma važno za društvo opterećeno prošlošću.

Obnova učionice u višegradskoj školi  na čemu su zajedno radili  dobar je primjer kako se mogu  rušiti predrasude, smatraju mladi koji uglavnom održavaju međusobne kontakte.

Nakon renoviranja učionice, članovi koalicija i učenici posjetili su Andrićgrad, a iz terenskog ureda Misije OSCE-a u Foči ističu kako će slične događaje organizirati i naredne godine.