11 stranaka :Zakazan sastanak stranaka koje su osvojile mandate u novom sazivu Skupštine BPK Goražde

Predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde, Aida Obuća, za sutra u 10 sati zakazala je susret stranaka koje će imati svoje poslanike u kantonalnom parlamentu, a sastanku bi trebalo prisustvovati 11 predstavnika političkih partija.

Oni bi trebali dogovoriti dnevni red i termin održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine BPK Goražde s obzirom da je CIK BiH dostavio uvjerenja o dodjeli mandata.

“Koristeći se ovlaštenjima predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde iz starog saziva zakazala sam sastanak sa svim poliitčkim partijama koje čine novi saziv skupštine i sutra bi se trebali dogovoriti o dnevnom redu i terminu održavanja konstituirajuće sjednice skupštine. Ranijih godina je bila praksa da predstavnici CIK-a BIH budu prisutni, međutim rečeno nam je da oni neće dolaziti već će uvjerenja dodjeliti predsjedavajuća iz starog saziva- Također su poslanici obavezni potpisati izjavu o prihvatanju ili neprihvatanju mandatu i potvrdu o preuzimanju uvjerenja. Također u brošuri je i izjava o imovinskom stanju, odnosno imovinski karton koji moraju popuniti i dostaviti u roku od 30 dana CIK-u”, ističe Obuća.

Tokom konstituirajuće sjednice trebala bi biti imenovana i komisija za budžet i administrativna pitanja kao i komisija za izbor i imenovanja.

“Drugi dio sjednice se tiče izbora klubova naroda, konstutuisanje izbora predsjedavajućeg i zamjenika i ono što je najinteresantnije je izbor delegata u Dom naroda Parlmenate FBIH. Trenutno nisu ispunjeni uslovi da se na dnevnom redu nađe i ova tačka s obzirom da CIK nije još uvijek donio odluka kojom bi se utvrdio raspored i broj delegata u Domu naroda Parlamenta FBIH i kad se steknu uslovi i ta će se tačka naći na dnevnom redu”, ističe Obuća.

U novom sazivu Skupštine BPK Goražde je pet poslanika SDA, četiri iz Liberalne stranke, dok su tri iz Nezavisne bh liste. Po dva mandata u kantonalnom parlamentu osvojili su SzBIH, SDP, DF, Goraždanska priča i SBB, dok su Nezavisni blok, A-SDA i Naša stranka osvojili po jedan.

Za ssada nema zvaničnih informaciju o tome da je neko od ovih stranaka okupio većinu u skupštini. Nezvanično, u BPK Goražde pregovaraju “svi sa svima”. Moguće je da većinu u skupštini formira aktuelni gradonačelnik Muhamed Ramović, predsjednik NBL-a koji je odbio mandat u kantonalnom parlamentu, akoji je posljendjih dana vodio intenzivne pregovore u koje je uključeno čak devet političkih partija, tačnije svi koji su osvojili mandate osim SDA I Liberalne stranke. S druge strane, nezvanično saznajemo kako nisu “isključeni” ni pregovori sa SDA.

Ko će u konačnici formirati vlast u BPK Goražde, vrlo je neizvjesno, zbog prilično kompleksnih međustranačkih, ali i unutarstranačkih odnosa, te dogovora o raspodjeli pozicija koji su ključni u cijeloj priči o formiranju vlasti.