Ulična akcija “Ekovizija” u organizaciji CCI BIH

Centri civilnih inicijativa organizirali su u Goraždu promociju „ Eko manifesta „ informativno-edukativnog letka u cilju podizanje javne svijesti građana o važnosti unaprijeđenja zaštite okoliša te njihove uloge u tom procesu.

Riječ je o projektu kojeg je finansijski podržao Fond za zaštitu okoliša FBiH.  U Eko manifestu se predlaže sedam mjera koje je neophodno poduzeti kako bi se na adekvatan način zaštitio okoliš uz istovremeno pokretanje aktivnosti na energetskoj efikasnosti u FBiH.

„Cilj je da utičemo  na svijest građana kako bi poboljšali stanje i zaštitili ovu našu okolinu. Podjelili smo informativne letke, razgovaramo sa građanima o mjerama koje oni mogu poduzeti i uticati na zagađenje“, ističe Dževad Glinac, koordinator CCI BIH.

Dodaje da je itekako važan odnos zajednice prema zaštiti okoliša u cilju da se sačuva i zaštiti planeta, jer je upitno do kada ćemo moći uživati u onom što imamo danas.

Promocija Eko vizije će obuhvatiti deset gradova, CCI je već sličnu akciju realizirao u Kaknju, a u narednom periodu planiraju i promocije u Konjicu,Sarajevu, Mostaru, Tuzli, Bihaću, ukupno deset bh.gradova.

Višom razinom edukacije, aktivnijim učešćem u svim okolišnim procesima, kao i mijenjanjem loših navika možemo značajno promjeniti trenutno lošu okolišnu sliku zemlje i tako omogućili nastavak života za našu djecu i unuke.

rtvbpk