570 godina Turhan Emin begove džamije u Ustikolini u nedjelju

Muftijstvo goraždansko organizator je manifestacije „570 godina Turhan Emin begove džamije“ koja će se u nedjelju 25. novembra održati u Ustikolini.

Po riječima  Refik ef. Čauševića iz Službe za vjerske poslove i obrazovanje muftijstva goraždanskog, centralnoj svečanosti  obilježavanja godišnjice najstarije džamije u BIH i jedne od najstarijih na Balkanu, prisustvovat će brojne zvanice iz BIH i inostranstva.

„ Programom je predviđeno da zvanice posjete Aladžu i Carevu džamiju Foči. Mevludski program u izvedbi hora Fakulteta islamskih nauka održat će se u Turhan Emin begovoj džamiji u Ustikolini, a potom je planirana posjeta najstarijem mezarju na Presjeci, nacionalnom spomeniku BiH“ – pojašnjava ef. Čaušević.

Dodaje da će uz veliki jubilej po prvi put biti dodjeljeno i posebno priznanje

„ Muftijstvo je ustanovilo jedno priznanje odnosno povelju Turhan Emin –bega „Kapija hajra“ koja će se ubuduće dodjeljivati fizičkim i pravnim licima koji doprinose posebno razvitku i poboljšanju ugleda države BIH u različitim oblastima. Ove godine ta povelja bit će dodjeljena po prvi put,  dr. Adnanu Ertemu direktoru Generalne direkcije vakifa Republike Turske uručit će je reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović“ – istakao je ef. Čaušević uz napomenu da su pored centralne manifestacije, predviđeni i drugi događaji.

Refik ef. Čaušević podsjeća na značaj jubileja i događaje od  prije 570 godina kada je u Ustikolini izgrađena najstarija džamija u BIH i jedna od najstarijih na Balkanu.

„ Sam simboličan naziv povelje Turhan Emin bega „Kapija hajra“ jpodsjeća nas na vrijeme u  kojem je bajrak islama donesen u ove naše krajeve. To se desilo mnogo prije od zvaničnog osvajanja Bosne od strane Osmanlija. To govori o tome da je islam ovdje došao na jedan drugačiji način od onoga kako se to želi prikazati, vojnim putem. Ovdje je islam došao ulemom, snagom svoje ideje,  i evo taj prvi bajraktar naš je bio Turhan Emin beg koji se nastanio na ovom području i donio bajrak islama. S te strane je ovaj događaj posebno značajan jer osvijetljava jednu stranu naše povijesti. Pozivam sve vjernike da uveličaju ovu naču svečanost na podne namazu u Tiurhan Emin begovoj džamiji, simbolično na Dan državnosti BiH“ – kazao je Refik ef. Čaušević.

E.Geca/rtvbpk