Udruženje antifašista i boraca NOR-a Goražde: Dužni smo čuvati najveće simbole antifašističke borbe

Udruženje antifašista i boraca NOR-a Goražde na konferenciji za novinare istakli su značaj ZAVNOBIH-a 1943. godine kada su potvrđene granice srednjovjekovne, ali i sadašnje BiH. Svim građanima upćene su i čestitke u povodu Dana državnosti BiH.

„Dužni smo čuvati najveće simbole antifašističke borbe jer ako se zaborave mogu i da se ponove. S toga novim revizionistima historije napominjemo da nije bilo antifašističke borbe i zasijedanja ZAVNOBIH-a 25. novembra 1943 na kojem su narodi BiH izglasali samostalnu državu u granicama srednjovjekovne Bosne, rata 1992. a ni države BiH ne bi bilo“,kazali sučlanovi Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde.

Podsjetili su na činjenicu  da je cilj nekim politikama u Beogradu i Zagrebu

bio da BIH ostane u sastavu neke velike Srbije ili Velike Hrvatske, ali  da su narodi BiH tada odlučili drugačije.

„Zato je svaki napad na našu časnu borbu ujedno napad i na našu domovinu.Tih primjera je puno a medju njima je i Partizansko groblje i spomen obilježje na Hranjenu. Na ruševinama spomenika partizana izginulih na ovom tlu dograđena je hair česma za poginule u zadnjem ratu 1992.-1995. I jedni i drugi izginuli su slobodu i državu BIH. Medjutim neznanje tjera jedne protiv drugih, a pogrešno je dokle god je ista borba iza njih.Spomenik je trebao da se dovede u prethodno stanje zajedničkim naporom i da s novom hair česmom odamo počast obnovljenom starom spomeniku, ali čini se da revizija postiže svoju svrhu i u našem narodu pa neznanjem tjera u nove sukobe i neslaganja unatoč istim idealima i vjerovanjima“, poručili su antifašisti.

Podsjećaju da su u Drugom svjetskom ratu na ovim prostorima počinjeni najstrašniji zločini.

„Medju žrtvama su i kanonizirane katoličke svetice Drinske mučenice koje su pobijene nakon odbrane vlastite časti i gurnute u ledenu Drinu. Koliko poštujemo tuđe žrtve pokazujemo i time što smo na mjestu stradanja umjesto spomen prilaza postavili kolektor za kanalizacionu mrežu i parking prostor“,rečeno je danas.

Istakli su da im je  dužnost i obaveza upozoravati na strašne izmjene istine i na opći sunovrat morala.

„Naš stid je da dopustimo poređenje nas i njih kao iste jer to nikada nije bilo isto niti naša časna odbrana ima išta s nečijim nečasnim napadom, “, kazali su članovi Udruženja antifašista.

Dodali su  kako ne mogu gledati kako fašisti djeluju i ćutati.

„Ispred zgrade gradske uprave ukonjene su biste medju kojima je bila i bista Steve Helete jedinog delegata iz Istočne Bosne na zasijedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu i mi tražimo da se ona vrati jer zanemarivanjem pomenutih stvari bit će samo naša vlastita šteta i ništa drugo. Nema svetih naših i njihovih, svaki nevin život je svet, a naša kultura, tradicija i identitet moraju pokazivati da je poslije svih ratova život svakog čovjeka ili žene dat za državu ili njen narod najveća vrijednost“, poručili su iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Goražde.

R. Bosno/rtvbpk