Aktivnosti Odbora za međureligijsku saradnju Goražda i Žepča

Aktivistice Odbora za međureligijsku saradnju iz Žepča danas su realizovale zajedničke aktivnosti sa istoimenim odborom u Goraždu.

Između ostalog upriličena je posjeta vjerskim objektima, džamiji Kajseriji i katoličkoj kapeli Sveti Dominik u Goraždu te Crkvi sv. Georgia u Donjoj Sopotnici u opštini Novo Goražde (RS) u čijim je prostorijama održana i tribina.

Anesa Džinić – Odobašić sekretar Odbora za međureligijsku saradnju Žepče kazala je da su ove aktivnosti realzirane u okviru projekta „Vrijednost žene vjernice u lokalnoj zajednici“

„ Ovaj projekat realiziramo u okviru velikog projekta „Jačanje međureligijskog dijaloga u BiH“ a ovo je naša treća aktivnost. Oko 40 aktivistica Odbora za međureligijsku saradnju Žepča i Goražda zajedno su posjetile vjerske objekte te učestvovale u tribini „ Moralnost, odgoj i aktivizam u religijama. Sve pohvale našim domaćinima za gostoprimstvo i očekujemo njihovu uzvratu posjetu“ – kazala je Džinić-Odobašić.

„ Tokom tribine upriličene su prezentacije o islamu, katoličanstvu i pravoslavlju, a obzirom da se bliži 500. Godišnjica od početka rada prve štamparije u BIH koja je bila smještena u Donjoj Sopotnici, gošće su i o tome mogle saznati više. Ovo je još jedna potvrda prepoznatljivosti i kvaliteta rada OMS Goražde, jer su naše gošće iz Žepča svoje aktivnosti željele realizirati ovdje“ – kazao je Tomislav Čarapić, sekretar Odbora z ameđureligijsku saradnju Goražde.