„BOJE PRIJATELJSTVA“ POVEZUJU DVA GRADA

-U Goraždu, u okviru Internacionalnog festivala prijateljstva, jedne od najpoznatijih kulturnih manifestacija u regionu čiji je organizator Centar za kulturu, manifestacije što više od dvadeset godina promoviše mir i dobro među ljudima i okuplja umjetnike iz cijelog svijeta, djeluje po mnogo čemu jedinstvena likovna kolonija.

I sam njen naziv „ Boje prijateljstva“ sugeriše karakter kolonije. Godinama, onako kako to svuda čine likovni umjetnici , sa iskrenošću koja raduje, sa toplinom koja grije, sa ljubavlju koja povezuje, sa osmjehom koji briše sve granice i barijere slikari i skulptori dolaze u Goražde i u avgustu, tokom Internacionalnog festivala prijateljstva stvaraju djela iznjedrena iz njihovih srca. Djela koja daruju goraždankama i goraždanima i svim ljubiteljima umjetnosti, uzvaraćajući na najljepši način na široko gostoprimstvo kojim ih dočekuju domaćini…Na njihovim slikama su sunce iznad Drine, rijeka koja i danas teče kroz njihova srca, jutarnja tišina sa osmjehnutih brda oko grada, pružene ruke prijatelja u Goraždu, veseli žubor dječijih glasova…Na njihovim slikama i skulpturama, a njih je već preko 600, kao silna rijeka dobrote teče prijateljstvo…

Bogatstvo koje se ne mjeri ničim do – bogatstvom osmjeha svih onih koji su djela stvarali i onih koji su pred tim djelima stajali. Bogatstva , čiji mali ali vrijedan dio, sa radošću dijelimo sa vama, dragi prijatelji – rekao je u Rudom Enver Krajišnik, predsjednik Udruženja likovnih umjtnika Goražde na otvaranju izložbe slika i skulptura nastalih u okviru goraždanske likovne kolonije „ Boje prijateljstva“.

 

Izložba na kojoj su dvadeset pet slika i skulptura otvorena je u okviru tradicionalne manifestacije „ „Vidakovićevi dani kulture“ koja je po osamnaesti put održana u Rudom a koji slavi ličnost i djelo velikog književnika, rođenog u ovom mjestu.

 

-Sretni smo što i na ovaj način, skromno ali iskreno, vašu veliku književnu manifestaciju bojimo najvažnijim bojama na svijetu – bojama prijateljstva, rekao je ovom prilikom Slavko Klisura, pozdravljajući domaćine u ime Centra za kulturu Goražde. Klisura je predstavio manifestaciju „ Sunce nad Drinom – Isakovi dani kulture“ i dijelove iz prve zajedničke zbirke poezije članova i članica Književnog kluba „ Isak“ koji djeluje pri goraždanskom Centru za kulturu.

 

-Mudrošću starih i mudrih, Goražde se spustilo prema vodi, kao što joj se blagonaklono priklanjaju i slikari likovne kolonije prirodnošću, neusiljenošću, iskrenošću i dobrotom. U ovoj evropskoj dimenziji slika likovne kolonije „ Boje prijateljstva“ posmatrači već pri prvom gledanju otkrivaju svo tajanstvo naslikanog, koje je izvan same slike…Zato su ovi motivi svjetlozarniji i smireniji, a slikari i kipari svjedoče i obznanjuju da je najljepše i najbolje – kad se grad Goražde i rijeka Drina dodirnu – kazao je na svečanosti otvaranja izložbe ruđanski umjetnik Radomir Rašo Jagodić.

 

Izložbu je zvanično otvorio Ilija Lučić, direktor ruđanskog Doma kulture. On je istakao kako je saradnja dvije ustanove kulture, iz Goražda i Rudog, veoma važna i poticajna za buduće zajedničke aktivnosti u ovoj oblasti.

 

Na akademiji posvećenoj velikom književniku Milošu Vidakoviću koji je u Štrpcima ( Rudo) rođenom 1891.godine, izveden je bogat umjetnički program.

 

Ovom prilikom Centru za kulturu Goražde i Udruženju likovnih umjetnika Goražde uručene su zahvalnice za učešće u manifestaciji i promovisanje kulturne saradnje.

GG