OBILJEŽEN DAN ORUŽANIH SNAGA BIH U KASARNI ”KOSOVA”

Nizom prigodnih sadržaja u kasarni ”Kosova” u Ustikolini obilježena je 13. godišnjica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u 3. pješadijskom bataljonu 4. pješadijske brigade OS BiH. Povodom ovog značajnog datuma danas je održana i prigodna svečanost kojoj je prisustvovao veliki broj zvaničnika sa područja BPK-a Goražde.

Među brojnim zvanicama, današnjoj svečanosti u ime Grada Goražde prisustvovao je šef Kabineta Gradonačelnika Armin Čavrk, koji je ovom prilikom u ime gradonačelnika dr.sci. Muhamed Ramović uputio čestitke svim pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Na današnjoj svečanosti prisutnima se obratio komadant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OS BiH, major Mirnes Ćosić koji je uz čestitke svim pripadnicima OS BiH, te riječi zahvalnosti svim prisutnim zvaničnicima koji su došli da uveličaju obilježavanje ovog veoma značajnog datuma u kasarni ”Kosova”, kazao – ”OS BiH danas obilježavaju 13. godišnjicu svoga postojanja. Trinaest godina postojanja je relativno kratak period u odnosu na višedecenijsku pa i stoljetno postojanje OS u državama za koje možemo reći da imaju jako razvijene i osposobljne OS, a iste su naši partneri u zajedničkim vojnim misijama širom svijeta. OS BiH su već duži niz godina patner velikim silama na planu globalne sigurnosti. 3. pb kao dio OS BiH dajew svoj doprinos u jačanju kolektivne sigurnosti kroz svakodnevnu obuku kako samaostalnum tako i sa pripadnicima EUFOR-a.

I u ovoj godini kao i u svakoj prethodnoj, pripadnici OS BiH dio svoje obuke usmjeravaju u pravcu mogućeg angažovanja u operacijama pomoći CSV u slučaju prirodnih nesreća i katastrofa.

voga postojanja. Iako su formirane od tri vojske koje su u prošlom ratu bile na suprostavljenim stranama, OS BiH su poštivanjem zakona i propisa, profesionalnim odnosom i jedinstvom prilikom realizacije postavljenih zadataka, pokazale da je suživot u BiH moguć, naravno uz dosta uloženog truda i tolerancije.

Na kraju, koristim priliku da svim pripadnicima 3. pb čestitam Dan OS BiH, da posebno čestitam pripadnicima 3. pb koji su svojim trudom i zalaganjem zaslužili i dobili stimulativne mjere sa nivoa 4. pbr, OK, ZŠ i MO BiH, da zaželim dobro zdravlje vama i vašim porodicama, da nastavite sa profesionalnim izvršavanjem svojih zadataka, i da vam zaželim puno uspjeha u daljnjem radu.”

U povodu Dana Oružanih snaga BiH, pojedinim pripadnicima 3. pješadijskog bataljona dodijeljenje su pohvale i stimulativne mjere, a tokom svečanosti u kasarni Kosova dodjeljenu su i zahvalnice pružanje pomoći 3. pješadijskom bataljonu 4. pješadijske brigade OS BiH prilikom realizacije marševanja na planinu Maglić najvisočiji vrh BiH (2368 m).