Čeka se stabilna većina: Poslanici u Skupštini BPK Goražde izabrali samo radna tijela

 
Poslanici u Skupštini BPK Goražde na današnjem nastavku konstituirajuće sjednice uspjeli su izabrati članove komisije za budžet i administrativne poslove kao i komisije za izbor i imenovanje nakon čega je sjednica okončana.
Tako ni današnje zasjedanje nije jasno pokazalo ko ima parlamentarnu većinu koja bi osigurala izbor rukovodstva Skupštine, konstituiranje klubova naroda, a nakon toga i izbor kantonalne Vlade.

Tokom sjednice pokazalo se da stranke okupljene u Građanski blok imaju 13 poslanika (NBL, SDP, DF, Naša stranka, Goraždanska priča, A-SDA i SBB) za izbor privremenih radnih tijela. Međutim, priznaju i sami da im, za ozbiljniji nastavak rada na formiranju vlasti , treba stabilnija podrška u kantonalnom Parlamentu.

“Ovo je za sada, imamo većinu i ja mislim da ćemo u tom pravcu potpisivati sporazume o saradnji. Vidjećemo, krenuli smo sa 16, sad imamo 13, nadam se da ćemo imati i 15. Najvažnije je da nas ne vode pojedinačni interesi već interes građana prije svega. Svaki korak planiramo i razgovaramo”, izjavio je nakon sjednice Emir Frašto poslanik, SDP-a ukantonalnom parlamentu.

O njegovoj eventualnoj poziciji mandatara Frašto je kazao da će o tome razgovarati. Za sada, ističe, nema nikakvih notarskih ugovira koji su više puta pominjani u javnosti.

U drugom bloku stranaka koju predvodi SDA, smatraju kako je današnje zasjedanje pokazalo kako skupštinska većina još nije definisana. Argumentuju to činjenicom kako se broj glasova za članove komisije za budžet i administrativne poslove te komisije za izbor i imenovanje znatno razlikovao.

“Specifičnost Skupštine BPK Goražde je bila i u proteklom mandatu, tako je krenulo i sa novim sazivom skupštine, za prvu komisiju je glasalo 20 poslanika, a za drugu komisiju 13 što znači da se skupštinska većina mijenja od tačke do tačke”, smatra Aida Obuća aktuelna predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde iz SDA.

Međutim iz stranaka građanskog bloka danas su poručili kako će skupštinska većina biti uskoro poznata .

“Odmah nakon konstituisanja vlasti u Kantonu Sarajevo mi ćemo ovdje krenuti sa konstitiusanjem i mislim da ćemo okupiti čvrstu većinu” , istakla je Edita Velić, poslanica DF-a u kantonalnom parlamentu.

Stranke Građanskog bloka zastupat će u svom političkom djelovanju politike koje osiguravaju promociju, poštovanje i zaštitu najvišeg nivoa međunardnih priznatih prava i sloboda.

“Namjera nam je politički djelovati koordinirano kako bi se obezbjedila efikasna i djelotvorna implementacija isključivih ustavnih nadležnosti kantona kao i zajedničkih nadležnosti sa Federacijom BIH u najboljem interesu za sve stanovnike kantona. Ključni prioritet u mandatnom periodu 2018.-2022. godina bit će davanje adekvatnog i snažnog odgovora na izazove osiguranja većeg životnog standarda stanovnka BPK Goražde i odgovaranje na materijalne, ekonomske, socijalne , zdravstvene i kulturne potrebe te probleme pojedinaca i njihovih porodica i zajednica u kojima žive”, kazali su na pres konferenciji predstavnici Građanskog bloka.

Pred novim skupštinskim sazivom je mnogo posla. Formirati klubove naroda, izabrati skupštinsko rukovodstvo, pa tek onda slijedi prijedlog novog saziva Vlade.

O izboru delegata iz ovoga kantona u Dom Naroda Federalnog parlamenta se još ne govori jer se očekuje dugo najavljivana odluka CIK-a o načinu izbora odnosno razrješenje dileme o tome koji će se popis stanovnistva koristiti u donošenju konačne odluke.