Foča: Deset godina Milanu Todoviću za silovanje i seksualno ropstvo

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Milana Todovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) na deset godina zatvora zbog silovanja i držanja u seksualnom ropstvu osobu bošnjačke nacionalnosti na području Foče.

Prema presudi, Todović je proglašen krivim da je neutvrđenog dana između oktobra i decembra 1992. godine na području Foče silovao oštećenu S-1. Potom ju je, kako stoji u presudi, prisilio na seksualno ropstvo i seksualni odnos tako što je kupio od vojnika i odveo u stan zgrade u Čohodar Mahali.

Kako stoji u prvostepenoj presudi, Todović je oštećenu u stanu držao u nehumanim uslovima, gdje je držana bez hrane, vode, struje i grijanja te je svakodnevno fizički i seksualano maltretirana. Svjedokinja S-1 je, navodi se u presudi, 5. marta 1993. godine, uz pomoć tri osobe srpske nacionalnosti uspjela pobjeći iz stana.

Kako je rekla predsjedavajuća Sudskog vijeća Lejla Konjić-Dragović, oštećena S-1 je detaljno opisala gdje je boravila do 30. oktobra 1992. godine, kada je odvedena u kuću iznad Aladže u Foči, da bi je nakon nekog vremena optuženi Todović silovao.

– Potvrdila je da ju je silovao na kauču, da je obućar te da je tada popravljao obuću za vojsku… provedenim dokazima Vijeće je utvrdilo da je optuženi od decembra 1992. do marta 1993. oštećenu S-1 prisilio na seksualno ropstvo i seksualni odnos, a nakon što ju je kupio od drugog vojnika u Čohodar Mahali… potvrdila je da je često tukao i silovao – kazala je Konjić-Dragović.

Ona je navela i da su saslušani svjedoci potvrdili da je Todović držao u stanu oštećenu S-1 u seksualnom ropstvu te da je kupio za televiziju.

Sud je također donio odluku kojom se djelimično usvaja imovinsko-pravni zahtjev oštećene te joj na ime pretrepljenih bolova, strahova i umanjenja opće životne sposobnosti optuženi treba isplatiti 13.100 konvertibilnih maraka.

Ovom presudom optuženi se oslobođa nadoknade plaćanja sudskih troškova, te mu je sud produžio mjere zabrane napuštanja boravišta, putovanja uz privremeno oduzimanje pasoša i korištenje lične karte za prelazak granice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću ovog suda, javlja BIRN.

(FENA)