Nastavlja se realizacija programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Na području BPK Goražde nastavlja se realizacija programa sufinansiranja zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca. Danas je raspisan 15-dnevni javni poziv za poslodavce koji će kroz ovaj program zaposliti 12 nezaposlenih osoba iz ove kategorije boračke populacije.

Po riječima premijera BPK Emira Okovića, programom će ovoga puta biti obuhvaćeno pet nezaposlenih osoba sa VSS i sedam sa srednjom stručnom spremom. Program implementira Služba za zapošljavanje BPK, uz podršku Federalnog Zavoda i kantonalne Vlade.

„ Poslodavci mogu biti iz javnog i privatnog sektora s tim što javni sektor ima određene limitirajuće faktore jer za status državnih službenika ili namještenika, konkurs mora ići putem agencije. Naše iskustvo iz prethodnog perioda govori da implementacija ide puno brže putem javnih službi, ustanova, bolnica i slično i očekujemo nastavak pozitivnih trendova u tom smislu, sve s ciljem da te osobe dobiju stalno zaposlenje“ – kazao je Oković.

Podsjetio je da je ovaj program prema Federalnom Zavodu za zapošljavanje 2016. godine kao pilot projekat inicirao upravo BPK Goražde te da je njegova implementacija u prošloj godini dala veoma dobre rezultate.

„ Od 30 lica koja su bila obuhvaćena programom, 78 posto njih je dobilo stalno zaposlenje što je zaista dobar rezultat na osnovu kojeg je taj pilot projekat realizovan i u drugim kantonima u FBiH. Slobodno mogu reći da smo ponosni što je na osnovu naše ideje značajan broj osoba iz ove kategorije obuhvaćen u FBiH“ – istakao je Oković.

Za realizaciju trenutnog programa sredstva u iznosu od 95.000 KM u omjeru od po 50 posto obezbjedili su Federalni Zavod i kantonalna Vlada. U periodu od godinu dana  poslodavcima koji budu obuhvaćeni programom mjesečno će se isplaćivati iznos od 800 KM za visoku i 500 KM za srednju stručnu spremu.

U Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca BPK Goražde pozdravljaju nastavak implementacije ovog programa. Predsjednik Admir Osmanspahić ocjenjuje pozitivnim sva nastojanja usmjerena na brigu o djeci šehida iako bi, kako kaže, ona trebala biti i veća. Podsjeća da je ova inicijativa krenula od krovne organizacije porodica šehida i poginulih boraca te da je pozitivno što ju je prihvatila Vlada BPK Goražde.

E.Geca/rtvbpk