Liga prvaka : Rasplet u grupama, derbi dana Liverpool – Napoli

Večeras se igraju utakmice posljednjeg, šestog kola u grupama A,B,C i D Lige prvaka nakon čega ćemo saznati osam putnika u nokaut fazu elitnog fudbalskog klupskog takmičenja.

Lider grupe A je Atletico Madrid sa 12 bodova, a za potvrdu prvog mjesta potrebna im je pobjeda na večerašnjem gostovanju u Belgiji kod trećeplasiranog Club Bruggea koji je osigurao nastavak takmičenja u Evropskoj ligi.

Šansu za prvu poziciju još uvijek ima i Borussia Dortmund sa 10 bodova koja će tražiti trijumf u gostima protiv Monaca i “navijati” za dobar rezultat Bruggea protiv Atletica. U ovoj grupi je potpuno podbacio Monaco sa samo jednim bodom i gol-razlikom 2:12.

grupi B se vodi velika borba za drugo mjesto i plasman u osminu finala Lige prvaka. Barcelona je sa 13 bodova već obezbijedila prvo mjesto, dok Tottenham i Inter imaju po sedam bodova. U ovom trenutku Tottenham ima blagu prednost zbog gola u gostima u međusobnim duelima. Jedini bez šansi je PSV sa jednim bodom.

Londonski sastav će pokušati savladati Barcelonu na Nou Campu, a fudbaleri Intera na svom terenu traže pobjedu nad PSV-om, pod uslovom da Barcelona ne izgubi od Tottenhama.

Situacija u grupi C je i dalje potpuno otvorena, a za prvo mjesto “grupe smrti” konkurišu Napoli, PSG i Liverpool.

Napoli je trenutno u najboljoj poziciji sa 9 bodova, a večeras u posljednjem kolu ima težak zadatak na gostovanju kod Liverpoola. Napolitanci se nadaju da će sa Anfielda otići neporaženi, ili s minimalnim porazom uz postignut pogodak. Ekipa Jurgena Kloppa je treća sa 6 bodova, a za prolaz dalje potrebna im je pobjeda 1:0 ili bilo koji trijumf sa dva gola razlike.

U sjeni velikog okršaja na Anfieldu igraće se utakmica Crvena zvezda – PSG koja ipak nije bez rezultatskog značaja. Parižani bi pobjedom u Beogradu osigurali mjesto među 16 najboljih, dok će Zvezda pokušati napraviti još jednu senzaciju na Marakani. Nekadašnji prvak Evrope ima teoretske šanse za plasman u Evropsku ligu, a za taj podvig potrebna im je pobjeda protiv PSG-a, kao i poraz Liverpoola na svom stadionu od Napolija.

Grupa D je jedina grupa večerašnjeg programa koja ne donosi neizvjesnost kada su u pitanju putnici u narednu fazu takmičenja. Porto je suvereno osvojio prvu poziciju sa četiri pobjede i remijem, a Schalke je drugi sa osam bodova.

Borbu za treće mjesto i nastup u Evropskoj ligi vodiće Galatasaray i Lokomotiv Moskva. Turski prvak će ugostiti Porto i nada se opuštenijem izdanju portugalskog velikana, dok moskovskom sastavu treba pobjeda u Gelsenkirchenu kako bi zadržao šanse za proljeće u Evropi.

Utakmice ove grupe igraju se u terminu od 18:55, dok svi ostali mečevi počinju u 21 sat.

Raspored utakmica Lige prvaka:

18:55 Galatasaray – FC Porto

18:55 Schalke – Lokomotiv Moscow

21:00 Barcelona – Tottenham

21:00 Inter – PSV

21:00 Liverpool – Napoli

21:00 Crvena zvezda – Paris SG

21:00 Club Brugge – Atl. Madrid

21:00 Monaco – Dortmund