Zatvorena finansijska konstrukcija za prvu fazu brze ceste Goražde-Sarajevo

Usvajanjem Programa utroška uplaćenog dijela sredstava “Kapitalni transferi javnim preduzećima – transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta“ u skladu s kojim će sredstva u iznosu od 153 miliona maraka predviđenih u budžetu za ovu godinu biti prenesena na namjenski projektni račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, i formalno su okončane aktivnosti oko utroška sredstava namijenjenih i za izgradnju prve faze brze ceste Goražde – Sarajevo – istakao je premijer BPK  Goražde Emir Oković.

Podsjetio je da će putem programa koji je jučer usvojila Vlada FBiH biti finansirana izgradnja brze ceste Prača – Goražde LOT 1 tunel Hranjen prva faza u dužini od 5.500 metara. Time je, ističe Oković,  formalno finalizirano zatvaranje pune finansijske konstrukcije za ovaj dio projekta.

– Ono što je suštinski jeste da je od četiri javna preduzeća u FBiH dio akumulirane dobiti usmjeren za realizaciju ovih projekata. Opće je poznato da je od strane BH Telecoma iznos od 65 miliona KM predviđen za realizaciju probijanja tunela Hranjen i ovo su zapravo formalne aktivnosti gdje je uspostavljena puna prohodnost u tom dijelu. Ta sredstva će biti doznačena na poseban transakcijski kod federalnog ministarstva prometa i komunikacija i shodno aktivnostima na terenu istim će se pokrivati sve one situacije koje budu dolazile od izvođača, prema onoj dinamici radova, kako se to bude dešavalo na terenu – pojašnjava Oković.

Napominje da je zbog vremenskih prilika ali i žalbe koja se pojavila na izbor samog nadzora, prolongirano formalno ozvaničenje početka radova na izgradnji tunela Hranjen koje je bilo predviđeno u novembru. Međutim, dodaje, na terenu stvari idu svojim tokom.

– Činjenica je da izvođač radova već skoro dva mjeseca na terenu poduzima aktivnosti na izradi građevinskog kampa. Znamo da se radi o velikom građevinskom zahvatu koji uslovljava takav pristup. Konkretno, postavljaju se svi oni objekti koji su neophodni izvođaču, izgradnja tzv. betonske baze i adekvatna zaštita cjelokupnog tog prostora kako bi se krenulo u izgradnju pristupnih puteva i probijanje samog tunela – ističe Oković, uz napomenu da se privodi kraju izbor nadzora.

Dodaje kako postoje dvije najpovoljnije ponude i da je postupak evaluacije u toku.

-Najbitnije je da je taj proces otkočen u smislu da je riješeno pitanje žalbi i ovih dana ćemo imati punovažnu odluku, nakon čega će se zaključiti ugovor i tad ćemo naravno imati više informacija o izvođačima i njihovim obavezama. Bitno je da i jučerašnja odluka Vlade FBiH podrazumijeva pet miliona za plaćanje samog nadzora, što je jako bitno u ovakvim vrstama projekata, pogotovo što se radi o modelu po žutoj knjizi, projektuj i gradi – kazao je premijer BPK Goražde.