I Građanski blok i SDA u Skupštini BPK uvjereni da će kreirati većinu

Za nastavak aktivnosti oko formiranja vlasti, izbor rukovodstva skupštine, a potom i nove vlade, traži se stabilnija koalicija, jer su iole upućeniji u dešavanja na političkoj sceni jednog od najmanjih kantona u FBIH, svjesni da bi ma koji 13. poslanik tijesne većine uvijek mogao biti sporni “jezičak na vagi”.

To je i lokalna top tema, u kojoj se svako malo pojave “živopisne” špekulacije tipa “Vlada će potrajati dok ne ‘zapne’ kod lamele na autu”.

Notarske ugovore koji su pominjani kao garancija stabilne većine u Skupštini BPK niko više ne pominje, no “čekanje” ukazuje na činjenicu da se traže garancije za stabilnu koaliciju. Nezvanično saznajemo da su pregovori trenutno na nivou priče o raspodjeli pozicija, te da bi mjesto budućeg premijera, ali i predsjedavajućeg Skupštine BPK trebalo pripasti SDP-u.

Samo neke od kombinacija su da u raspodjeli pozicija Nezavisna bosanskohercegovačka lista upravlja sa tri ministarstva, finansije, boračka i pravda ili urbanizam. DF i SBB su između resora obrazovanja i zdravstva i socijalne politike, dok bi Našoj stranci navodno trebao pripasti resor ministarstva urbanizma ili u slučaju da se opredjele za pravdu, NBL bi mogao upravljati resorom urbanizma. Nezavisnom bloku i A-SDA je na raspolaganju ministarstvo privrede. Goraždanska priča bi upravljala Ministarstvom unutrašnjih poslova. Što se tiče izbora delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta navodno će se birati između DF-a i Naše stranke.

Izvor Klix.ba kaže da se pregovori oko raspodjele pozicija stranaka okupljenih oko Građanskog bloka intenzivno vode i da su svih 13 poslanika koji čine koaliciju “stabilni”.

S druge strane, Mirsad Žuga, predsjednik Povjereništva KO SDA tvrdi da je i SDA blizu dogovora da okupi stabilnu koaliciju koja će imati većinu u kantonalnom parlamentu.

“SDA vodi pregovore i mislim da ćemo mi formirati vladu i nadam se da će to biti prije nove godine zbog budžeta i svega ostalog što treba uraditi. Mislim da je to jedino ispravno rješenje da SDA koja ima najviše glasova, sa još nekim strankama formira većinu u BPK, ali i u većini ostalih kantona, tako i u FBIH i državi BIH”, kaže Žuga.

Žuga naglašava da bi se to moglo desiti u narednih 15-tak dana.

“Vlast treba da se formira što prije i mislim da će se neke stvari posložiti u tom pravcu”, kratko je kazao, ne precizirajući detalje o tome ko bi mogao činiti većinu sa SDA.

Za sada je poznato da su to najvjerovatnije Liberalna stranka i SzBIH, no to je sa SDA ukupno 12 poslanika. Prema riječima Žuge razgovara se i sa predstavnicima drugih partija, ali nije precizirao o kome se tačno radi.

U Skupštini BPK je 11 političkih partija, a njihovi poslanici su do danas uspjeli tek započeti konstituirajuću sjednicu i izabrati članove komisije za budžet i administrativne poslove, kao i komisije za izbor i imenovanje.

I dalje su “na čekanju” formiranje klubova naroda, izbor skupštinskog rukovodstva, prijedlog novog saziva vlade.