U četvrtak potpisivanje koalicionog dogovora Građanskog bloka u BPK

Sporazum o uspostavi koalicije u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde bit će potpisan u četvrtak u prostorijama Saveza za bolju budućnost, a osim poslanika ove stranke, novu skupštinsku većinu činit će NBL, SDP, DF, Naša stranka, A-SDA, Goraždanska priča i Nezavisni blok.

Nova većina, tzv. Građanski blok, trenutno ima 13 od 25 poslanika u Skupštini. Istovremeno, zatraženo je i sazivanje vanredne sjednice Skupštine BPK na kojoj bi bila usvojena odluka o privremenom finansiranju BPK. Prema riječima predsjednice Kantonalnog odbora DF-a Edite Velić, nova većina funkcionira i prije zvaničnog potpisivanja sporazuma, a nakon što sudionici i formalno potvrde opredijeljenost za formiranje vlasti bez SDA i Liberalne stranke, očekuju se prijedlozi kandidata za rukovodstvo Skupštine, premijera i ministre u Vladi.

 

Očekujemo da Vlada bude formirana do polovine januara. Razgovaramo i o personalnim rješenjima, ali još ne bih špekulirala imenima. Definirano je dosta stvari na kojima će svako ministarstvo raditi, a svaki od ministara ponudit će i program. Mislim da će to biti dobra vlada, definitivno puno bolja od ove. Premijer mora biti osoba koja može upravljati svim procesima i morat će se dosta raditi da bi se ovaj kanton izvukao iz kolapsa u koji je doveden – kaže Velić.

Dodaje da oni koji su kanton doveli na rub finansijskog opstanka, „umjesto da se spašavaju od bruke“, pokušavaju sabotirati formiranje nove vlasti.Razni su pritisci na sve poslanike. Različite ucjene, prijetnje, čak i fizička zaustavljanja poslanika na ulici, kao i istupi u medijima u kojima tvrde da oni imaju većinu. Ne žele da prihvate poraz i da shvate da je ovih 13 poslanika zaista čvrsto i da niko od njih neće s njima. Čak ni 12 u njihovom taboru nije sigurno, neki od poslanika se nude novoj većini i nova većina u Skupštini BPK sigurno će brojati više od 13 poslanika – ističe Edita Velić.

Avaz