Edin Džeko i Larisa Cerić najbolji sportisti BiH u 2018.

Fudbaler Edin Džeko i džudistkinja Larisa Cerić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2018. godinu. To je jednoglasna odluka stručnog žirija manifestacije “Izbor sportiste godine Bosne i Hercegovine”, održane večeras u Sarajevu u organizaciji “Nezavisnih novina” i Radio-televizije Bosne i Hercegovine. Nagrade su dodijeljene u ukupno 12 kategorija.

Žirijem je predsjedavao naš proslavljeni košarkaš Mirza Teletović.

Džeko, koji je 2009. godine prvi put osvojio nagradu za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, obratio se putem video poruke iz Italije i poručio kako je ponosan na osvojenu nagradu.

“Svi znate da zbog obaveza u Rimu i oporavka od povrede, nisam večeras sa vama, ali to ne znači da ne pratim dodjelu nagrada u izboru BHRT-a i ‘Nezavisnih’. Ne samo večeras, već godinama unazad. Upravo zbog toga, nagrada koju sam dobio mi je itekako draga, a na svaku koja dolazi iz moje domovine, sam izrazito ponosan. Večeras ste podijelili veliki broj aplauza našim sportistima i hvala vam i u njihovo ime, ali i u moje. Međutim, našim sportistima i sportu treba malo drugačija podrška, osim tapšanja po leđima, aplauza i slikanja. Treba nam da vjerujete u nas i da nam pomognete da ostvarimo naše ciljeve i promovišemo Bosnu i Hercegovinu na sportskim borilištima. Bez pomoći države, bez vaše pomoći, kako finansijske, tako i svake druge vrste, to je jako teško i zato, volite i vi nas, onoliko koliko mi volimo Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Džeko.

Među tri najbolja našli su se i karatista Ivan Klepić i atletičar Mesud Pezer.

Larisa Cerić, članica Džudo kluba Nippon iz Sarajeva i u ovoj godini je nastavila kontinuitet vrhunskih dostignuća. To joj je donijelo i šestu titulu najbolje sportistkinje Bosne i Hercegovine.

Nagradu je u Larisino ime primio Branislav Crnogorac, njen trener.

“Nadam se da ćemo 2020. na ovom istom mjestu zajedno slaviti jedinu medalju koja u ovom trenutku nedostaje Larisi Cerić, a to je olimpijska medalja”, rekao je Crnogorac.

Ona je u najužoj konkurenciji bila zajedno sa karatistkinjom Ivonom Ćavar i košarkašicom Maricom Gajić.

Na gala večeri su, tradicionalno, dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija.

Epitet najbolje ekipe ponijela je “A” Nogometna/Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine.

Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke Blaža Sliškovića, trenera HŠK Zrinjski.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su najbolja mlada rukometašica Bosne i Hercegovine Jovana Ilić i supertalentovani teniser Dražen Petrović.

Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ova titula pripala je Atletskom klubu Glasinac, Sokolac.

Stručni žiri je nagradu za fer-plej dodijelio motociklističkom trojcu, Anti Braovcu, Darku Radiću i Zijadu Huseinbegoviću.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendarnom rukometašu Miloradu Karaliću, olimpijskom šampionu iz 1972. godine sa reprezentacijom Jugoslavije i klupskom prvaku Evrope iz 1976. sa banjalučkim Borcem, te doajenu bh. novinarstva Seadu Hadžijahiću.

Dodijeljene su dvije posthumne nagrade i to – košarkaškom velikanu Sabitu Hadžiću, nekadašnjem prvaku Evrope sa sarajevskom Bosnom, te Suadu Ćupini, čije ime će vječno ostati protkano u karate sport u Bosni i Hercegovini.

Titulu najtrofejnije bh. ekipe već godinama zasluženo nosi reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci, kojoj je pripala nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide.

Nagrada za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je Nerminu Memiću.

Srca čitalaca i portala “Nezavisnih novina” ove godine je osvojila bh. odbojkašica, Žana Dragutinović.

bhrt.ba