Drinske večeri dječije poezije

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu, u Goraždu je danas održana 22. Manifestacija „Drinske večeri dječije poezije“.

Tradicionalno i ove godine manifestacija čiji je cilj promocija i afirmacija dječijeg stvaralaštva,  krunisana je zbirkom poezije u kojoj je svoje mjesto pronašlo 68 radova dječaka i djevojčica iz sedam osnovnih škola iz BPK Goražde i OŠ „Sveti Sava“ iz Rogatice.

Direktor JU Centar za kultruru Murat Fejzić podsjetio je da je manifestacija regionalnikarakter dobila 2005. Godine, od kada, pored osnovaca iz BPK učestvuju i učenici susjednih opština Republike Srpske.

„ U 2018. godini na javni poziv za najbolje literarne radove pristiglo je oko 250 dječijih pjesama.  Djeca su pisala  u stihu  o temi  „Moji drugari“ za učenike od I do V razreda i „Proljetno jutro u parku“ za učenike od VI do IX razreda, radovi u stihu i prozi. Poseban žiri u kojem su bili nastavnici, profesori razredne nastave i maternjeg jezika sa predstavnicima Centra za kulturu odabrao je najbolje, a svaka od objavljenih pjesama zaslužuje nagradu. Mi smo u našoj ustanovi sretni što sve protekle godine imamo priliku da i na ovaj način okupljamo talentovane mlade pjesnike“ – kazao je Fejzić.

„ Veoma smo ponosni i sretni što smo uspjeli na jednom mjestu okupiti ovako veliki broj mladih autora iz različitih gradova, što imamo njihove pjesme zabilježene u našoj zajedničkoj zbirci poezije, i uopšte na ovaj projekat, manifestaciju koja je jedinstvena u regonu.Posebnu i veliku zahvalnost iskazujemo svim direktorima osnovnih škola, njihovim saradnicima i naravno našim nastavnicima, profesorima razredne nastave i maternjeg jezika na uspješnoj i izuzetno dobroj saradnji“ – istakla je  Mensura Sijerčić, rukovodilac kulturno-umjetničkih aktivnosti u Centru za kulturu Goražde.

U kategoriji od prvog do petog razreda najboljim radom na temu „Moji drugari“ proglašen je rad Emine Forto, učenice 3. razreda OŠ „Husein ef. Đozo“  dok je prvo mjesto u kategoriji od petog do osmog razreda na temu „ Proljetno jutro u parku“ osvojio Sani Bašić, učenik 8.razreda OŠ „Fahrudin Fahro Baščelija“.

Čestitke mladim piscima uputili su gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović i u ime resornog kantonalnog ministarstva Amira Borovac.

Pokrovitelji manifestacije bili su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Grad Goražde. Uz pomoć sponzora za najbolje su obezbjeđene i nagrade.