Građanski blok sutra potpisuje sporazum o koaliranju, traži vanredno zasjedanje Skupštine BPK

Zakonodavna vlast u BPK Goražde još uvijek nije konstituisana, a na adresu Kantonalne skupštine već je stigao zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice od stranaka okupljenih oko Građanskog bloka (SDP, DF, Naša stranka, SBB, Goraždanska priča, A-SDA i NBL) koji bi, kako je najavljeno, sutra u 9 sati u prostorijama DF-a trebali potpisati sporazum o koaliranju.

Oni traže zakazivanje vanredne sjednice Skupštine u petak 21.12., na kojoj bi trebali donijeti odluku o privremenom finansiranju u kantonu. S druge strane, aktuelna predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde iz SDA Aida Obuća apelira da se što prije održi nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine BPK te podsjeća da je kao predsjedavajuća iz prošlog saziva do danas učinila sve što je nalagao Poslovnik.

“Po odredbama Poslovnika Skupštine, konstituirajuću sjednicu saziva predsjedavajući iz starog saziva ili njegovi zamjenici, a ukoliko su spriječeni, to čini najstariji zastupnik iz novog saziva. Poštivajući odredbe Poslovnika, ja sam sazvala konstituirajuću sjednicu, u dva navrata predsjedavala konstituirajućom sjednicom i spremna sam da što hitnije sazovem nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine kada se političke partije dogovore i kada mi klubovi naroda dostave prijedloge za rukovodstvo Skupštine. Ja ovom prilikom apeliram na sve koji su dobili mandate da što hitnije urade posao onako kako to propisi nalažu, da se završi konstituirajuća sjednica te da onda legitimni izabrani predsjedavajući ili zamjenik predsjedavajućeg iskoristi svoje poslovničke mogućnosti i sazove vanrednu sjednicu Skupštine. Sve drugo što se radi je u suprotnosti sa onim odredbama koje nalažu kako i na koji način mi trebamo raditi”, ističe Obuća.

Dodaje kako je kontaktirala Stručnu službu Skupštine, te tražila da joj se dostavi prijedlog koji će biti u potpunosti u skladu s Poslovnikom i zakonskim propisima koji reguliraju ovu oblast.

“Samo u tom slučaju ja ću potpisati i zakazati sjednicu Skupštine. Do danas mi to nije dostavljeno i ja nisam u mogućnosti da zakažem sjednicu”, izjavila je Obuća.

Ona podsjeća i da je Skupština u prethodnom sazivu 4. novembra ove godine na 16. vanrednoj sjednici raspravljala o mogućim odlukama CIK-a, te da je jasno istaknuto da bi odluka CIK-a o raspodjeli mandata u skladu s rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine bila u suprotnosti sa Ustavom FBiH.

“CIK BiH je na jučerašnjoj sjednici donio odluku da se prilikom izbora u Dom naroda Parlamenta FBiH primijeni popis iz 2013. godine i odredbe Ustava FBiH koji garantiraju najmanje jednog delegata u Dom naroda iz svih konstitutivnih naroda, ukoliko su oni izabrani u kantonalnu skupštinu. Po toj odluci BPK Goražde bi imao tri delegata. Ono što je razlika u odnosu na prethodnu odluku jeste da kanton nema delegata iz reda ostalih. Mi smo 4. novembra na vanrednoj sjednici Skupštine zaključili da ćemo zavisno od odluke CIK-a odrediti da li će se i kako vršiti odabir delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Međutim, ono na šta ja upozoravam i sada i ono o čemu je bilo priče kada smo donosili te zaključke, jeste da je Skupština u novom sazivu ta koja bira delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH i novi saziv skupštinske većine je taj koji će odlučiti da li će ići u dalju proceduru ili ne. Smatram da je neophodno što hitnije završiti proceduru konstituisanja”, kazala je Aida Obuća.

Prema odluci CIK, BPK Goražde neće moći birati kandidata iz reda ostalih za Dom naroda, a prema mišljenju Obuće, ova odluka reflektirat će se i na ukupan utjecaj i interese BPK Goražde u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Uvijek je bolje da imate što više delegata, jer snaga ovog kantona se ogleda u broju delegata koji zastupaju naš kanton u Domu naroda, što znači da smo mi tu oslabljeni za dvije ruke. Smatram da će se to, vjerovatno, lošije reflektovati na sam položaj našeg kantona”, ističe Obuća.