Mirza Hadžić iz Goražda napravio videopriču o sugrađaninu i oduševio žiri

Goraždanin Mirza Hadžić nastavlja osvajati nagrade na takmičenjima za kratke videopriče. Nakon kratkih filmova „Sačuvajmo Drinu“ i „Šapat vodenice“, za koje je prošle i ove godine osvojio prve nagrade na federalnim takmičenjima „Mladi i naslijeđe“, Hadžić je ovog puta osvojio treće mjesto.
Jedini u gradu
Na takmičenju „EU Infocentra“ u BiH „Moja poslovna priča“ uradio je videopriču „Kad bi svi kao Armin…“ o svom sugrađaninu Arminu Žigi, koji je sa 20 godina pokrenuo vlastitu firmu.
– Žiri je bio iznenađen kada je čuo da postoji osoba kao Armin i jedva su dočekali da ga upoznaju na dodjeli nagrada. Armina sam teškom mukom ubijedio da krene – kaže Hadžić, učenik trećeg razreda gimnazije u Mješovitoj srednjoj školi „Enver Pozderović“ u Goraždu.
Junak njegove priče vlasnik je male firme „Matrix“, u kojoj je spojio ljubav prema motociklima i posao u kojem servisira najčešće skutere.
– Decembar je, a imam punu garažu motocikala i ne mogu da stignem koliko posla ima. Jedini sam u gradu koji to radi. Sve je došlo spontano, jer sam imao svoj skuter, drugovima sam popravljao njihove, prve godine bilo je „tanko“, ali je kasnije preraslo u posao koji se ne može stići uraditi – priča nam Žigo.
Po zanimanju je CNC tehničar.
Naša zemlja
– Osnovni problem kod mladih je što su izgubili volju za svime. Kad imate sve, a nemate volje, nećete uspjeti. Kad imate volju, da vam sve nedostaje, naći ćete način da uspijete. Ovo je ipak naša zemlja i kakva god da je, ne treba govoriti da ne valja. Svi moji, otac i djed, privatnici su i ja sam odgojen tako da, i kad sjedimo da jedemo i pijemo kafu, priča se samo o poslu – dodaje Žigo.
 
Zaustaviti odlazak mladih
– Poruka ovog filma je da je BiH puna resursa i da mladi ne bi trebali odlaziti iz nje, kao što je i rekao Armin u tom filmu. Kada bi vlasti još malo uložile u obrazovanje, siguran sam da bi taj trend bio zaustavljen – dodaje Hadžić.
Goražde PRESS/ Avaz