Promovisana poštanska marka sa motivom Turhan Emin begove džamije

Promocija poštanske marke sa motivom Turhan Emin begove džamije u Ustikolini, upriličena je danas u Islamskom kulturnom centru (IKC) u Goraždu.

Autor nove poštanske marke sa umjetničkom slikom džamije je dizajner “BH Pošte“ Tamer Lučarević, a svečana promocija organizirana je povodom 570. godišnjice najstarije džamije u BiH i jedne od najstarijih na Balkanu.

Obraćajući se prisutnim zvaničnicima BPK Goražde te Medžlisa IZ sa područja muftijstva goraždanskog, muftija Remzija ef. Pitić podsjetio je da je ovaj značajan jubilej obilježen nizom događaja.

-Imali smo potrebu da unutar programskih sadržaja uradimo i ovo sa BH Poštom, da štampamo prigodne poštanske marke, posvećene Turhan Emin begovoj džamiji u Ustikolini i da na taj način damo svoj doprinos ovom važnom događaju i Turhan Emin begovoj džamiji kao jednom od naših bedema, naše povijesti, naše kulture, identiteta i svega što ona sa sobom nosi – rekao je Pitić.

Generalni direktor JP „BH Pošta“ Mirsad Mujić ovaj čin ocijenio je posebnim i simboličnim

– JP ‘BH Pošta’ je kao odgovorna kompanija izdala redovno izdanje poštanskih maraka koje je štampala u 100.000 primjeraka, nominalne vrijednosti od 1,5 KM. Kao društveno odgovorna kompanija uvijek nastojimo učestvovati u različitim društvenim aktivnostima, posebno na polju očuvanja tradicije, kulture, vjere, bitnih datuma, događaja u historiji i prirodnih ljepota naše BiH. Ovo je posebno mjesto, s obzirom da je ovdje prva džamija koja je napravljena u BiH, i simbolično svi pripadamo ovom džematu, s obzirom da je ovo prva zajednica i prvi džemat – kazao je Mujić.