Uprava FK Goražde zbog teške finansijske situacije prekinula rad

Uprava FK Goražde ne želi nastaviti s radom zbog teške finansijske situacije u goraždanskom sportu, saopćeno je iz ovog kluba.

“Nemoguće je voditi klub čiji je godišnji budžet oko 280.000 KM, lokalne vlasti su kroz redovna sredstva za prošlu godinu obezbjedile 36.000 KM iz kantona, a Grad Goražde 8.000 KM, što je oko 25 posto planiranog budžeta”, saopćeno je iz FK Goražde.

Kako se navodi u saopćenju, rukovodstvo kluba prinuđeno je tražiti interventna sredstva od nadležnih institucija, međutim ni to ne zadovoljava visoke troškove. Primjerice, samo za suđenje jedne utakmice potrebno je obezbjediti u prosjeku od 1.650 do 1.900 KM, prijevoz je oko 700 KM, sudije za dječiju ligu 300 KM, dok prijevoz za dvije ekipe omladinskog pogona košta oko 600 KM.

“Kotizacije za godinu dana su 10.000 KM, ljekarski pregledi za prvi tim i omladinski pogon oko 5.000 KM, registracije igrača oko 1.000 KM , organizacija svake domaće utakmice u prosjeku košta oko 600 KM, zakupnine stanova i kancelarije oko 1.300 KM mjesečno dok opreme za treniranje, lopte i drugi rekviziti iziskuju dodatne troškove” , ističe se u saopćenju.

Iz kluba upozravaju da ostali, ali i troškovi prema Federalnom savezu premašuju cifru od 10.000 KM godišnje.

“Troškovi su mnogo veći nego što to misle lokalne vlasti, a klub je do danas opstajao zahvaljujući članu uprave Senadu Islamu koji je ulagao vlastita sredstva. Odgovorno tvrdimo da sredstva koja izdvajaju Kanton i Grad Goražde nisu dostatna ni za Drugu ligu Centar, a da ne govorimo o Prvoj ligi Federacije koja zahtjeva veća sredstva. Uprava kluba predugo čeka da se nađu adekvatna rješenja za finansiranje kluba, s obzirom da se to nije dogodilo, odlučili smo prekinuti rad u FK Goražde”, ističe se u saopćenju.