Sedam stranaka bez SDA formiralo koaliciju u Skupštini BPK

Sporazum o koaliranju SDP-a, DF-a, SBB-a, NBL-a, NB-a , Naše Stranke i Goraždanske priče na nivou BPK Goražde sadrži više od 70 tačaka u kojima su utvrđeni principi i programske smjernice koalicije.

“Jedna od važnih tačaka sporazuma je i poboljšanje saradnje kantonalnih organa vlasti sa tri lokalne zajednice jer smo do sada bili svjedoci kako to baš i nije funkcionisalo”, izjavio je Ševko Bukalo, poslanik NBL-a u Skupštini BPK.

Edita Velić, poslanica DF-a u kantonalnom parlamentu, izjavila je ovom prilikom kako se nada da će ova koalicija zajedno učiniti mnogo više na poboljšanju situacije u ovom kantonu.

Stranke potpisnice sporazuma zajedno imaju trinaest poslanika, što je tijesna većina u kantonalnom parlamentu koji ima 25 poslanika. Potpisivanje koalicionog sporazuma samo je jedan u nizu koraka koje treba poduzeti kako bi ovaj blok zaokružio proces formiranja vlasti, jer tijesna većina nosi brojne izazove.

“Postoji ta neka zebnja i strah, ali evo radit ćemo na tome”, ističe Emir Frašto, poslanik SDP-a u kantonalnom parlamentu.

Nova skupštinska većina zvaničan test trebala bi imati već sutra, s obzirom na to da su uputili zahtjev za zakazivanje vanredne sjendice kantonalnog parlamenta na kojoj bi se trebalo raspravljati o Odluci o privremenom finansiranju.