Goraždanski osnovci i srednjoškolci odali počast Drinskim mučenicama

Na spomen-obilježje Drinskim mučenicama u Goraždu, učenici goraždanskih srednjih škola, OŠ “Husien efendija Đozo”, članovi Savjeta za kulturu Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK te brojni građani položili su cvijeće i odali počast časnim sestrama koje su četnici zvjerski ubili 1941. godine.

Spomen-obilježje Drinskim mučenicama hodočašće je za brojne katoličke vjernike, a u ovom gradu smatraju kako je trajna obaveza sjećanja na njihove žrtve.

“Da znamo šta se desilo i da se suprotstavljamo mržnji i fašizmu”, ističe Damir Žuga, kantonalni ministar obrazovanja.

A desilo se to da su s prozora učionice na drugom spratu goraždanske Osnovne škole “Husien efendija Đozo” četiri časne sestre, koje su 1941. godine dovedene s Pala, skočile kako bi izbjegle zlostavljanje četnika Draže Mihailovića.

Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu s namjerom da ih siluju one su skočile s prozora, a pred zgradom kasarne četnici su ih zvjerski ubili i potom bacili u Drinu. Na putu od Pala do Goražda ubijena je sestra Berchmana.

Njihova smrt simbolizira hrabrost i privrženost zavjetu čistote i ponosa.

“Čuvajmo sjećanja ne ove časne i hrabre žene, jer je to naša obaveza. Njihov trag u Goraždu vodi nas do najprečeg u našim životima, do izgradnje trajnog mira i promovisanja dobrote”, ističe Sead Tafro, član Savjeta za kulturu BPK Goražde

Podsjećamo, 24. septembra 2011. godine, pred više od petnaest hiljada hodočasnika u sarajevskoj Zetri, Božije službenice Jula Ivanišević, Berchmana Leidenix, Krizina Bojanc, Antonija Fabjan i Bernadeta Banja, poznate kao Drinske mučenice, proglašene su blaženima.