Sutra 19. Internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu u Goraždu će se sutra održati 19.internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“.  U okviru jedinstvene manifestacije koja njeguje stvaralaštvo za djecu  ove godine  bit će  izvedeno 13 novih pjesama a nastupiće mladi pjevači i autori iz Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

„  Na proteklih osamnest festivala izvedeno je više od 260 pjesama a pred publikom je nastupilo preko 280 malih pjevača. Sve te pjesme pohranjene su na nosačima zvuka kako bi trajno bile zapisane, i to predstavlja veliko bogatstvo. Osim autora i djece sa područja cijele BiH, učestvovali su i oni iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja„ – kaže direktor Centra za kulturu Murat Fejzić.

Rukovodilac kulturno umjetničkih djelatnosti u Centru za kulturu Mensura Sijerčić naglašava da ova manifestacija skoro dvije decenije promoviše i njeguje stvaralaštvo za djecu.

„ Primjera radi, samo kada se radi o tekstovima, od festivalskih pjesama moguće je sačiniti desetak zbirki poezije za djecu. Naravno, uz promociju tog stvaralaštva za djecu, jedan od ciljeva festivala je i susretanje mladih pjevača iz regije i sa Balkana. Svih proteklih godina, oni su u Goraždu dočekivani sa radošću i radost sureta u gradu na Drini i zajedničkih nastupa na festival nosili su sa sobom u zemlje i gradove iz kojih su dolazili, a ne sumnjam da će tako biti i ovoga puta – kazala je Sijerčić.

Prvi Festival dječije pjesme “Šta se pjesmom sanja” održan je ratne 1994. godine i predstavlja simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu. U poslijeratnom periodu postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora regiona.

Poruka 19. po redu Festivala koji slavi dječiju radost   je “ Ljubavi, ljubavi, dajte djeci svijeta”. Nakon takmičarskog dijela večeri i proglašenja najuspješnijih pjesama i izvođača prema odlukama dječijeg i stručnog žirija, u Domu mladih Centra za kulturu sutra će biti promovisan CD sa festivalskim pjesamama.

Pokrovitelj festivala je Grad Goražde, zlatni sponzori su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo a manifestaciju su podržali i brojni drugi sponzori.