Iman Bajrović pobjednica 19. Internacionalnog dječijeg festivala „Šta se pjesmom sanja“

Sedmogodišnja Goraždanka Iman Bajrović  pobjednica je 19. Internacionalnog dječijeg festivala „Šta se pjesmom sanja“ koji je sinoć održan u Goraždu.

Sa pjesmom „Goraždansko sunce“ i nastupom koji su plesom upotpunili mališani vrtića „Sunce“ Iman je očarala i stručni i dječiji žiri koji su joj dodjelili prva mjesta. Odlukom stručnog žirija, drugo mjesto osvojili su Emina i Emir Geca sa pjesmom „Uspavanka za moga brata“, dok je treća nagrada pripala Ireni Matović iz Požege (Srbija) koja se predstavila pjesmom „U ime ljubavi“.

Dječiji žiri drugu nagradu dodjelio je Adeli Obući iz Goražda koja je izvela pjesmu „Molitva“, dok su treće osvojili Emina i Emir Geca.

Nagrada za najbolji tekst dodjeljena je Slavku Klisuri koji je napisao pobjedničku kompoziciju „Goraždansko sunce“, a ona je odlukom stručnog žirija imala i najbolju muziku koju je uradio Muris Hubjer. Aranžman pjesme potpisuje Adnan Mušanović.

Slavko Klisura koji tradicionalno na festivalima osvaja nagrade za najbolje tekstove pjesama za djecu i ove godine novčanu nagradu odlučio je pokloniti Odjeljenju učenika sa intelektualnim poteškoćama i kombinovanim smetnjama u Osnovnoj školi „Fahrudin Fahro Baščelija“ kojem je svoj dio novčane nagrade poklonila i pobjednica festivala Iman Bajrović.

19. internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“ i ove godine okupio je izvođače i autore iz BiH, Srbije i Bugarske, a na festivalu čija je poruka bila „Ljubavi, ljubavi dajte djeci svijeta“, izvedenoje 13 novih kompozicija. U revijalnom dijelu večeri, nastupili su pobjednici i najuspješniji učesnici proteklih festivala.

Organizator, Javna ustanova Centar za kulturu Goražde tradicionalno i sa ovog festivala izdao je CD sa svim pjesmama kako bi one stigle do što većeg broja djece, širom BiH i van njenih granica.

Pokrovitelj festivala bio je Grad Goražde dok su zlatni sponzori ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, a manifestaciju su podržali i brojni drugi sponzori.

Prvi Festival dječije pjesme “Šta se pjesmom sanja” održan je ratne 1994. godine i predstavlja simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu. U poslijeratnom periodu postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora regiona.