Sa pres konferencije SDA, LS I SzBIH

Poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), Liberalne stranke (LS) I Stranke za BiH koji su danas napustili vanrednu sjednicu Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, po okončanju sjednice održali su pres konferenciju u skupštinskoj sali.

Ocijenili su da su neusvajanjem seta finansijskih odluka, poslanici Građanskog bloka u kantonalnom parlamentu, BPK Goražde doveli pred finansijski kolaps.

Po riječima Nudžeima Džihanića, ministra finansija BPK I poslanika Liberalne stranke, posljedice će najviše osjetiti budžetski korisnici I korisnici usluga Centra za socijalni rad BPK Goražde.

“ Mi smo na vrijeme uputili sve finansijske dokumente, Izmjene I dopune budžeta BPK za 2018. Nacrt budžeta BPK za 2019. I Nacrt Zakona o izvršenju budžeta BPK za 2019. Godinu  kao I Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju za period januar – mart 2019. Žalosno je da na samoj sjednici Komisije za budžet, finansije I administrativna pitanja kojoj sam prisustvovao zajedno sa pomoćnicima, komisija nije imala sluha da ikako razmatra Izmjene I dopune budžeta BPK za 2018. Uz obrazloženje da im pojedini kodovi nisu jasni, uprkos ašim pojašnjenjima” – kazao je Džihanić.

Naglasio je da je donošenje rebalansa neminovnost, kako funkcionisanje sistema ne bi došlo u pitanje.

“ Neki budžetski korisnici nisu planirali ovoljno sredstava za isplatu plata, tu su I naknade za korisnike socijalnih davanja Centra za socijalni rad. Ovako će doći u pitanje sve isplate I system finansiranja iz budžeta. Nerazuman je stav poslanika koji trebaju znati šta to znači za kanton, jer na ovaj način su sve blokirali” – istakao je Džihanić.

U ime Kluba poslanika SDA poslanik ove stranke Mirsad Žuga, sve odluke usvojene na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine ocijenio je nelegalnim I nelegitimnim.

“ One nisu donesene na ispravan način, već kršenjem Poslovnika I zakona te pravila dobre prakse. Mi smo došli na sjednicu s ciljem da se donesu finansijske odluke koje će olakšati život građanima I institucijama u BPK I smatrali smo da je to ispravan čin koji treba uraditi. Međutim, sve što je danas urađeno je na štetu I građana I institucija I to pokazuje da oni koji su preuzeli odgovornost da donesu takve odluke, ovaj kanton vode u pogrešnom pravcu” – kazao je Žuga, dodajući SDA neće sjediti skrštenih ruku.

“ Uradit ćemo sve što je do nas da oni to ne rade na ovakav način, jer vidjeli smo das u to pogrešne odluke koje nisu od interesa za ovaj kanton, već su to politička nadmudrivanja I “pokazivanje mišića”, što SDA neće dozvoliti. U narednom period poduzet ćemo korake da se to zaustavi, kako bi smo se vratili na pravi kolosijek I kako bi BPK Goražde imao stabilnu Vladu I koaliciju koja će je voditi u pravom pravcu” – kazao je Žuga.

Sa odlukama koje je usvojio Građanski blok, ne slaže ni Stranka za BiH.

“ Goruće je bilo da se usvoje finansijske odluke, a ovako, bolujući od nekih svojih pokušaja da se nametne neka gruba sila od te većine, ishod je da ni jedan finansijski document nije usvojen. Što se tiče usvojenih odluka, o razmriješenju Vlade, ona je ionao u tehničkom mandate, ali ovdje se pokušava ograničiti rad te Vlade izvan okvira koje propisuju Ustav I Zakon, a što će ugroti funkcionisanje sistema” – kazao je Čeljo koji I Odluku o uspostavi Kolegija Skupštine BPK, smatra nelegalnom.

“ To je potpuno mimo Poslovnika I propisa, jer oni propisuju ko čini kolegij. Međutim ovdje se ide na “silovanje propisa”, na što je nažalost I sekretar SKupštine BPK ostao nijem, jer nije reagovao, pa ni na naše upite. Ovdje se danas desilo grubo demonstriranje sile, kakvom se planira vladati u naredne četiri godine. Stranci za BiH je ovo definitivno osnažilo stav da ne želimo biti dio priče tzv. Građanskog bloka, jer ovo nema veze sa poštivanjem građanskih prava I propisa. Smatram da su oni skupštinska većina I vladajuća koalicija “u pokušaju”, I da će na tome ostati” – ocijenio je Čeljo.