Većina u Skupštini izglasala nepovjerenje Vladi BPK koju predvodi SDA

Sjednica je sazvana na zahtjev poslanika iz Građanskog bloka koji zvanično imaju većinu u Skupštini BPK Goražde. Iako je na samom početku sjendice jedina tačka dnevnog reda bila Odluka o privremenom finansiranju kantona za prva tri mjeseca 2019. godine, tokom rasprava došlo je do određenih promjena.

Najviše rasprave vođeno je o tome ko je i na koji način mogao sazvati i predsjedavati sjednicom. Parlamentarna većina se pozivala na član 61. Poslovnika o radu Skupštine BPK Goražde, dok su opozicioni poslanici ovaj član tumačili drugačije.

U konačnici na dnevni red je kandidovano dodatnih sedam tačaka od kojih većina nije dobila potrebnu podršku.Tako su primjerice uz Odluku o privremenom finasiranju za prva tri mjeseca naredne godine, kandidovani i prijedlog odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje, zatim Preijedlog rebalansa budžeta za ovu godinu i Nacrt budžeta za 2019. godinu. Niti jedna od predloženih odluka nije dobila potreban broj glasova, a uz Odluku o privremenom finasiranju na utvrđenom dnevnom redu našle su se odluka o izglasavanju nepovjerenja Vladi Kantona te odluka o uspostavi kolegija Skupštine.

Nakon brojnih pauza kod utvrđivanja dnevnog reda, predlagač Odluke o privremenom finasiranju Kantona za prva tri mjeseca, premijer Vlade Emir Oković, povukao je ovu odluku sa dnevnog reda obrazalažući kako ju je neophodno doraditi jer prije nje nije usvojen rebalans budžeta. Prijedlog odluke o izglasavanju nepovjerenja kantonalnoj vladi, iako od strane opozicije ocjenjen kao grubo kršenje poslovnika i zakonitosti u radu Skupštine usvojen je sa 13 za, 6 protiv i 3 suzdržana glasa.

Današnje vanredno zasijedanje potvrdilo je stabilnu skupštinsku većinu koju čine stranke okupljene oko građanskog bloka.Najavljeno je kako bi nova Vlada trebala biti formirana do polovine januara.

Na današnjoj vanrednoj sjednici usvojena je odluka o uspostavi Kolegija Skupštine, a poslanica Edita Velić ovalaštena je za sazivanje tog tijela i sjednica skupštine do konačnog imenovanja predsjedvajućeg skupštine i njegovog zamjenika.Nova sjendica trebala bi biti održana najdalje do kraja ove sedmice zbog potrebe usvajanja Odluke o privremenom fiansiranju za prva tri mjeseca naredne godine.