Press konferenciju održali danas predstavnici stranaka okupljenih oko Građanskog bloka

„Na jučeršanjem presu predstavnika SDA, LS i Stranke za BIH iznijeto je niz netačnih informacija,kazala je Edita Velić, poslanica DF-a, ističući kako opozicija tvrdi da je Građanski blok kriv što nema plata za uposlenike, i za  kolaps Kantona. Velić je istakla kako to nije tačno i dodala da je „odlazeća garnitura“ vlasti ovim kantonom upravljala 4 godine.

„Trošili su sredstava kako su htjeli i na koga su željeli. Sada bi oni da mi zažmurimo i aminujemo sve njihove nezakonite radnje.To nećemo učiniti,kazala je Velić.

Ona je dodala kako je sam premijer Emir Oković sa jučerašnje sjednice suprotno Poslovniku sa dnevnog reda povukao Odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca 2019.godine.

„To je uradio zato što je tražio da se prije toga raspravlja o prijedlogu rebalnasa budžeta, da ga usvojimo i pored niza nezakonitih radnji i dubioze u budžetu od preko 10 miliona maraka“, kazala je Velić I dodala kako je to proizvod straha zbog  gubitka vlasti i odgovornosti za sve nezakonite radnje koje su činili protekle 4 godine.

„Tokom jučerašnjem vanredene sjednice mi smo izražavali spremnost za razgovore i rasprave a sada smo dovedeni u situaciju da se osjećamo kao krivci iako to nismo. Mi smo bili spremni da podržimo odluku o privremenom  finsiranju, incirali smo i sazavali sjednicu Skupštine, ali su oni odlučili da je povuku sa dnevnog reda. Ne želimo da zatežemo odnose i stanje u Kantonu, spremni smo za razgovore i toleranciju za dobrobit svih građana kantona a nećemo prihvatati ucjene, prijetnje i podvale“ kazao je  Emir Frašto, poslanik SDP-a.

„Opozicija i Vlada jučer nisu htjeli prihvatiti ni prijedloge zaključka kojem smo htijeli zbog dobrobiti građana i zaustavljanja daljenjeg ulaska u deficit ograničiti Vladu da ne vrši nova upošljavanja, da ne raspisuje nove javne pozive,vrši nabavke i transakcije novca smtrajući kako ograničenja postoje samo za termin tehničke vlade. S toga smo jučer prijedlog zaključaka pretvorili u prijedlog odluke o izglasavanju nepovjerenja Vladi, čime smo je zvanično stavili u tehnički mandat, a to znači da smo je stavili u ograničenja“ ,kazao je Muradif Kanlić, poslanik SBB-a.

Poslanici Građanskog bloka najavili su da će vrlo brzo uputiti zahtjev za održavanje nove sjednice Skupštine kako bi usvojili Odluku o privremenom finasiranju.

Na kraju pressa opozicijI je poručeno kako koalcija okupljena oko građanskog bloka nije privremena, već stabilna većina koja će ubrzo postaviti novu vlast u BPK Goražde.

R.Bosno/rtvbpk