U Goraždu otkrivena spomen ploča na kući velikog pjesnika i kompozitora Rada Jovanovića

TRAJNO SJEĆANJE NA STVAROCA KOJI JE PJESMOM PROSLAVIO GORAŽDE

Vukica Jovanović, supruga pokojnog Rada Jovanovića, stvaroca koji je pjesmom i stihom proslavio Goražde i goraždanski gradonačelnik dr.sci Muhamed Ramović danas su otkrili spomen ploču postavljenu na zidu porodične kuće Jovanovića u Goraždu. Ova spomen ploča koju je postavio Grad Goražde na inicijativu Centra za kulturu trajno će čuvati sjećanje na pjesnika i kompozitora čije su bezvremene pjesme ostale generacijama izvođača i ljubitelja sevdalinke kao neizmjerno vrijedno blago.

Direktor goraždanskog Centra za kulturu Murat Fejzić i Mensura Sijrečić, rukovodilac Kulturno umjetničkih djelatnosti u ovoj ustanovi jutros su na vječno počivalište Rada Jovanovića, u gradskom groblju Kolijevke položili cvijeće.

Večeras u 18 sati, u maloj sali Centra za kulturu započeće muzičko – poetsko veče pod nazivom „ Negdje u daljine“ nazvano po jednoj od čuvenih pjesama Rada Jovanovića. Ova javna ustanova već godinama čuva uspomenu na ovog stvaraoca.

Radoslav Rade Jovanović , pjesnik i kompozitor ili kako je sebe volio nazvati “izmišljator narodne muzike” stvorio je nemjerljivo vrijednu bisernicu u kojoj su smještene brojne pjesme, stihovi, zapisi, eseji, aforizmi…Njegove pjesme s kojima su svoje karijere započinjali danas poznati i slavni izvođači narodne muzike, predstavljaju neprocjenjivu muzičku baštinu Bosne i Hercegovine.
Rade Jovanović bio je svestrani pjesnik. Uz sevdalinke, kompomovao je horske kompozicije, ali i dječje šlagere. Bavio se i humorom. Bio je dobre, široke duše, osobenjak, zanesenjak, šeret, boem, umjetnik i nadasve divna ljudina – Rade Jovanović.