Poetsko muzičko veče posvećeno velikanu Radu Jovanoviću u organizaciji Centra za kulturu Goražde

STIHOVI, PJESME, OSMJESI I SUZE…
.
Baš kako kaže naslov ovog teksta bilo je u maloj sali goraždanskog Centra za kulturu tokom poetsko muzičkog recitala pod nazivom „ Negdje u daljine“. Ovo veče koga će se malobrojna publika sigurno sjećati sa radošću i sjetom, darovalo je ljudski iskreno i izuzetno emotivno sjećanje na narodnog pjesnika i kompozitora Rada Jovanovića.

Dok su čitani stihovi iz Jovanovićeve poezije i isječci iz njegove bogate biografije i izvođene njegove sevdalinke, u sali su između izvođača i publike lebedjeli istinska povezanost i osjećaji zajedničkog pripadanja pjesmama koje je kao neprocjenjivo blago darivao veliki pjesnik i kompozitor. Ta toplina, tako potrebna u ovom hladnom dobu , dugo će grijati srca posjetilaca.

Stihovi, pjesme, osmjesi sjete i poneka teško prikrivena suza utkali su se međusobno u nešto što možemo nazvati povratak dobroti i čovjekoljublju na način kojim je cijeli njegov život gradio Rade Jovanović.

Pjesme legendarnog stvaraoca i čuvara sevdalinke izveli su Elmedina Laličić, Anela Fejzić, Rijad Karić, Amila Mujagić i Bećir Obarčanin, uz muzičku pratnju Elvira Mudželeta i Šemsudina Kuljuha. Stihove i izvode iz biografije Rada Jovanovića govorili su Elvira Aganović i Slavko Klisura.

-Mi u kontinuitetu organizujemo manifestaciju posvećenu Radu Jovanoviću, to ćemo nastaviti da činimo i ubuduće, a naša je želja da u dogovoru sa porodicom pokojnog pjesnika i kompozitora prikupimo njegove neobjavljene pjesme, stihove, aforizme i izdamo veliku zbirku – rekao je ovom prilikom, u ime organizatora ove večeri, direktor Centra za kulturu Murat Fejzić.
Da će u tim nastojanjima, kao i do sada, Centar za kulturu imati potporu Gradske uprave, najavio je Sanid Zirak, pomoćnik gradonačelnika Goražda.

G.G.