Vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde

Na zahtjev trinaest poslanika Građanskog bloka za danas je zakazana druga vanredna sjednica Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Prema prijedlogu, na dnevnom redu nalazi se pet tačaka, a riječ je o setu finansijskih odluka.

Poslanici bi trebalo da razmatraju Prijedlog odluke o privremenom finansiranju BPK Goražde za period januar – mart 2019. godine, a predviđeni su i prijedlozi odluka o davanju saglasnosti na odluke o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje BPK Goražde za prva tri mjeseca naredne godine.

Na dnevnom redu je i izjašnjavanje o Nacrtu budžeta BPK Goražde za 2019. te Nacrtu zakona o izvršenju budžeta za 2019. godinu, dok razmatranje Izmjena i dopuna budžeta BPK za 2018. godinu nije planirano.

Na prvoj vanrednoj sjednici održanoj 24. decembra poslanici u kantonalnom parlamentu nisu usvojili Odluku o privremenom finansiranju, koju je predlagač povukao s dnevnog reda. Na toj sjednici nisu razmatrane ni ostale finansijske odluke, već je odlukom trinaest zastupnika izglasano nepovjerenje kantonalnoj Vladi.

Skupštinsku većinu okupljenu u Građanski blok čine Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), SDP, DF, Savez za bolju budućnost (SBB), A-SDA, Naša stranka, Goraždanska priča i Nezavisni blok.