Uz Božić u kući Jagodića tri generacije

Najveća radost ovog praznika, susret svih članova porodice

Najradosniji hrišćanski praznik Božić, u duhu tradicije i običaja koji se vezuju uz ovaj praznik dočekala je i porodica Jagodić u Goraždu.

U kući Milomira Jagodića okupile su se tri generacije ove porodice. Najveću radost doživio je njegov unuk, šestogodišnji Uroš, koji je u tradicionalnoj pogači pronašao novčić, koji simbolizira sreću koja će ga pratiti tokom cijele godine.

Milomir kaže da su u porodici provedeni svi običaji koji idu uz ovaj najveći hrišćanski praznik, od sječe Badnjaka, preko pripreme tradicionalnih jela.

– Naravno tu su i dani pred Božić, Badnji dan kada domaćin priprema pečenicu, a domaćica razna jela, sarme, pite, kolače, pogače. To su sve pripreme za sam dan Božića, kada se ide u crkvu na liturgiju, poslije dolazimo kući, okupljamo se porodično i dočekujemo goste uz čestitke “Mir Božiji, Hristos se rodi” – priča Milomir.

Dodaje da je ipak najveća radost ovog praznika, susret svih članova porodice.

– To je naš najveći praznik koji ima posebnu draž. Za Badnjak su zaduženi mlađi članovi porodice, unučad kojoj objasnimo kako se i šta radi. Ode se u šumu, odsiječe drvo-cer i malo se pospe žitom. Onda se malo odsiječe da se stavi u pogaču, i ko to nađe biće veseljak, sve su to čari Božića – dodaje.

Dok se poslužuje bogata božićna trpeza, Milomir naglašava i najveće vrijednosti ovog praznika.

– Sve to ima simboliku i poruke, žito – blagostanje, rađanje života, mir. I samo čestitanje „Mir Božiji, Hristos se rodi“ da se na visini moli Bogu, a na zemlji da vlada mir i blagostanje, da se poštujemo sa susjedima. Uz Božić preovladavaju samo dobre, pozitivne misli i sve ostalo što krasi čovjeka – ističe Jagodić.