24-i MEĐUNARODNI ŠAHOVSKI TURNIR „BOŠNJACI OPEN 2019“

Na 24-om po redu Međunarodnom šahovskom turniru u Bošnjacima (Hrvatska) u konkurenciji 119 šahista i šahistkinja nastupila su i dva člana Šahovskog kluba „Goražde“ i to: FIDE majstor Efim Muratović i Semir Pleh.

U izuzetno jakoj konkurenciji u kojoj su između ostalog nastupila i tri velemajstora, šest internacionalnih majstora i devet FIDE majstora Muratović i Pleh su postigli izvrsne rezultate.

FIDE majstor Efim Muratović je sa osvojenih 7 poena iz 9 partija podijelio prvo mjesto /po dodatnim kriterijima bio treći/, zaradio 11 rejting poena i ostvario FIDE rejting od 2400 poena što je jedan od glavnih uslova za titulu internacionalnog majstora te osvojio vrijednu novčanu nagradu od 3.500,00 kuna.

Semiru Plehu je sa osvojenih 5,5 poena iz 9 partija pripalo 30 mjesto ali ono što je mnogo važnije je da je na ovom prestižnom takmičenju popravio FIDE rejting za čak 53,6 poena te osvojio prvu specijalnu nagradu od 500,00 kuna u kategoriji rejtinga FIDE do 1800 poena.

Sve u svemu kontinuitet izvanrednih rezultata Šahovskog kluba „Goražde“ je nastavljen sjajnim nastupom članova Kluba na ovom međunarodnom takmičenju koje je održano od 3-9 januara 2019. godine