Prekretnica u Goraždu: SDA u Skupštini osigurala većinu, pridružio im se 13. zastupnik

Navodno je tijesna većina koju je do danas činilo 13 poslanika SDP-a, DF-a SBB-a , NLB-a, A-SDA, Goraždanske priče, NB-a i Naše stranke ostala bez jednog zastupnika, a to bi, kako trenutno stvari stoje, moglo potpuno promjeniti tok dosadašnjih zbivanja na političkoj sceni u ovom kantonu.

Trinaesti zastupnik, naime, ključni je “okidač” za formiranje buduće vlasti jer Skupština BPK Goražde broji 25 zastupnika pa je potez trenutno na SDA. Podsjetimo da su upravo poslanici SDA, LS i Stranke za BIH do sada djelovali zajedno u skupštinskim klupama, uglavnom kao opozicija Građanskom bloku.

Nezavršena sjednica

Vlast u BPK Goražde još uvijek nije do kraja konstituisana. Na prvoj konstituirajućoj sjednici 23.novembra prošle godine poslanicima su uručeni certifikati CIK BIH i položili su svečanu zakletvu.

Konstituirajuća sjednica na kojoj bi bilo izabrano rukovodstvo skupštine i konstituisani klubovi naroda nikada nije završena, a na nastavku sjednice 4. decembra zastupnici su uspjeli izabrati članove komisije za budžet i administrativne poslove, kao i komisije za izbor i imenovanje nakon čega je sjednica okončana.

Iako je još tada bilo jasno da Građanski blok ima većinu od 13 poslanika, nisu uspjeli osigurati izbor rukovodstva Skupštine, konstituiranje klubova naroda, a nakon toga i izbor Vlade.

U međuvremenu su održane čak dvije vanredne sjednice koje su pokazale da sporazum koji je u međuvremenu potpisao Građanski blok funkcioniše. Tako je 13 poslanika ovog bloka na prvoj vanrednoj sjednici 24.decembra izglasao nepovjerenje Vladi BPK Goražde, dok je na drugoj vanrednoj sjednici 27.decembra usvojio odluku o privremenom finansiranju BPK Goražde za prva tri mjeseca 2019. godine, te privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje u prva tri mjeseca 2019. godine, kao i nacrt budžeta BPK Goražde za 2019. godinu koji je utvrđen u iznosu od 39,5 miliona maraka i upućen u daljnju proceduru.

Usvojili su također i nacrt Zakona o izvršenju budžeta za 2019. godinu dok su poslanici SDA, LS I Stranke za BIH ovu sjednicu napustili upozoravajući da su usvojene odluke nezakonite.

I dok su u Građanskom bloku najavljivali stabilnu većinu i skoro formiranje vlade, zastupnici SDA, LS-a i Stranke za BIH isticali su kako neće olako prepusti vlast.

Budući premijer

Nezvanično, Građanski blok je kao novog mandatara vlade vidio Emira Frašta iz SDP-a, no to je od samog početka upitno, kao i da li bi u nekoj drugoj varijanti ova pozicija uopće pripala SDP-u. Špekuliše se da je mandat budućeg premijera kantona nuđen i Stranci za BIH kako bi prišli Građanskom bloku koji bi na taj način imao stabilnu većinu u skupštini.

U međuvremenu je jedan od dva poslanika Goraždanske priče istupio iz daljnih pregovora, navodno je riječ o poslaniku Sejadu Tatarinu, a izvor Klix.ba tvrdi kako bi ga ubrzo mogli slijediti i još neki poslanici.

Zvaničnih informacija o zbivanjima na političkoj sceni u ovom kantonu još uvijek nema. Kako saznajemo, u prostorijama SDA u toku je sastanak povjereništva kantonalnog odbora ove stranke, nakon kojeg bi mogli biti povučeni i konkretniji potezi u novoj situaciji.