Pripreme za dan sjećanja 26.januara

Grad Goražde i ove godine, obilježit će godišnjicu prvog oslobodjenja Goražda u drugom svjetskom ratu. Prigodni sadržaji bit će upriličeni 26 januara, a ovaj datum ujedno će biti obilježen i kao Dan MZ Goražde I. Organizacioni odbor za obilježavanje ovog datuma utvrdio je smjernice i razgovarao o sadržajima koji bi bili prigodni uz ovaj jedan od najznačajnijih datuma u histroji grada na Drini.

“Planirano je polaganje cvijeća i odavanje počasti svim palim braniteljima Goražda, a potom će centralni dio programa biti upriličen na Mostu Alije Izetbegovića. U rijeku Drinu, bit će spušteno 78 ruža kao simbol godišnjice obilježavanja prvog oslobođenja Goražda u Drugom svjetskom ratu, a u znak sjećanja na sve žrtve koje se u periodu od 1941.-1945. godine stradale u naem gradu”, kazao je Sanid Zirak pomoćnik gradonačelnika Goražda za društvene djelatnosti.

On je dodao da će pored goraždanskog Udruženja antifašista, događaju prisustvovati i predstavnici SUBNOR-a BIH.  Planirano je da se u okviru ovog programa upriliči i promocija knjige koja obrađuje ratnu tematiku iz perioda 92.-95. godina, Goraždanina Imera Peza.

  1. Dučić/rtvbpk