Tijesna većina:Vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde pokazala i zvanično novu većinu koju predvodi SDA

Vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde zakazana na zahtjev 13 poslanika okupljenih oko stranaka koje predvodi SDA (LS, SzBIH, Denis Kulović i Sejad Tatarin) pokazala je danas novu, iako tijesnu skupštinsku većinu. Ako je u proteklih nekoliko dana i bilo dilema oko zastupnika Goraždanske priče Sejada Tatarina i njegovog napuštanja Građanskog bloka, vanredna sjednica je pokazala da je Tatarin uz novu skupštinsku većinu koju predvodi SDA.

Zajedno sa novim koalicionim partnerima Tatarin je glasao za smjenu članova Komisije za izbor i imenovanje, te Komisije za budžet i finansije koji su imenovani na drugoj vanrednoj sjednici od strane Građanskog bloka.

On je u izjavi medijima kazao da je više razloga zbog kojih je napustio Građanski blok i odlučio podržati većinu koju sada i zvanično čine SDA, LS I SzBIH. Kao jedan od njih naveo je i nemogućnost  Gradjanskog bloka da se jasno odredi u pogledu mandatara Vlade.

“Rečeno je bilo da će to biti Emir Frašto, ali kad je postalo jasno da on to neće, ja sam se odlučio da budem u novoj većini iz nekog revolta. Vidjećemo šta će biti, dogovaraćemo se, ali još uvijek se ništa ne zna”, izjavio je Sejad Tarain, zastupnik Goraždanske priče.

U Građanskom bloku, ističu da im je potpuno jasno šta se desilo.

“Jasno je svima da je transakcija Tatarin uspjela i ova sjednica je bila samo u svrhu pokazivanja nove skupštinske većine. Ali još ništa nije gotovo”, izjavila je Edita Velić, zastupnica DF-a u Skupštini BPK Goražde.

Aida Obuća, poslanica SDA koju je 13 zastupnika nove većine ovlastilo da predsjedava vanrednom sjendicom i potpisuje sve akte ističe kako zastupnici nisu imali posebnih primjedbi.

“Oni nisu imali nikakve primjedbe nego ima je glavna primjedba kako to da SDA ima 13 poslanika a nema 12”, ističe Obuća.

I nakon vanredne sjendice potpuno je jasno da tijesna većina od 13 poslanika ne grantuje i stabilnu većinu i završetak implementacije izbornih rezultata u smislu imenovanja skupštinskog rukovodstva i novog saziva kantonalne vlade. To praktično znači da proces prelaska iz jednog u drugi blok nije završen.