U BPK Goražde povećan broj oboljelih od gripe

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde povećan je broj oboljelih od virusa gripe, potvrdila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Medina Bičo. Prema njenim riječima, pretpostavlja se da je u odnosu na prijavljeni, broj oboljelih puno veći.

– Prijavljuju se akutne respiratorne bolesti i do sada je prijavljeno 150 pacijenata, od kojih 90 sa simptomima gripe. Obično je taj broj znatno veći, s obzirom na to da se svi oboljeli ne javljaju ljekaru – kazala je Bičo.

Ona je podsjetila da je vakcinacija rizičnih grupa stanovništva obavljena na vrijeme.

– Obezbijeđeno je 250 besplatnih doza vakcina koje su krajem novembra prošle godine distribuirane u domove zdravlja i pravovremeno je obavljena vakcinacija stanovnika koji spadaju u tzv. rizične grupe – dodala je.

S obzirom na to da je broj oboljelih od virusa gripe u porastu, iz Zavoda za javno zdravstvo BPK preporučuju stanovništvu da obrate pažnju na simptome, kako bi se izbjegle teže komplikacije.

– Oboljenje od virusa gripe ima teže simptome u odnosu na običnu prehladu. Karakteriše ga povišena temperatura preko 39 stepeni, glavobolja, bol u mišićima i opšta slabost. Potrebno je odležati i snižavati temperaturu, unositi mnogo tečnosti, izbjegavati okupljanja, a ukoliko temperatura traje duže, javiti se ljekaru. S obzirom na to da već ima pacijenata kod kojih se kao posljedica gripe pojavila komplikacija u vidu upale pluća, danas smo Kantonalnoj bolnici Goražde uputili i preporuku da se ograniče posjete bolesnicima – kazala je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.