Sportski savez BiH večeras bira najbolje sportiste

Sportski savez Bosne i Hercegovine organizirat će danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu 74. manifestaciju Izbora sportiste i sportske ekipe za 2018. godinu u Bosni i Hercegovini. Biraju se najbolji u 13 kategorija, a ovogodišnja manifestacija je bogatija za dvije kategorije – fudbaler i košarkaš godine.

Bit će izabrani: najuspješniji sportista u muškoj konkurenciji, najuspješniji sportista u ženskoj konkurenciji, najuspješnija ekipa u muškoj konkurenciji, najuspješnija ekipa u ženskoj konkurenciji, najuspješnija državna selekcija ili ekipa, najuspješniji trener, najuspješniji sportista student, najuspješnija juniorka i najuspješniji junior, nagrada za vrhunski rezultat, nagrada fudbaler godine, nagrada košarkaš godine i nagrada najbolji šahista “Nusret Čaušević”.

Bit će dodijeljena i posebno priznanje “Mirza Delibašić”, nagrada za životno djelo, za fair play, nagrada ambasador sporta, nagrada za naučno-istraživački rad, publicistički rad, odnosno novinarsku djelatnost, priznanje za sportske nade te specijalna nagrada.

Predsjednik Organizacionog odbora Vlatko Glavaš naglašava da su sportisti najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine i da im se Sportski savez na ovaj način želi zahvaliti.

“Ovaj izbor je stimulans za sportiste koji su u prošloj godini postigli zapažene rezultate. Oni očekuju da im se u konačnici institucije, kao što je ova naša, zahvale. Ovaj savez je 2001. godine proglasio Mirzu Delibašića sportašem godine i mi smo ponosni na tu činjenicu”, rekao je predsjednik Sportskog saveza u Bosni i Hercegovini Branislav Crnogorac.

Izbor najboljih tradicionalno se vrši na osnovu prijedloga strukovnih saveza udruženih u Sportski savez u Bosni i Hercegovini, a na osnovu kriterija žiri je sačinio liste kandidata koji su ušli u najuži izbor.

Za izbor sportiste i sportske ekipe za najuspješnijeg sportistu mogu se predložiti pojedinci i ekipe koji su u 2017. godini postigli najznačajnije rezultate u nacionalnom prvenstvu i međunarodnim i svjetskim takmičenjima, koje je organizovao Međunarodni olimpijski komitet ili svjetske i evropske sportske federacije.

Manifestacija počinje u 19 sati i 30 minuta.

bhrt.ba