Mesud Pezer, Ivan Klepić i Larisa Cerić bh. sportisti godine

Atletičar Mesud Pezer i karatista Ivan Klepić  izabrani su za bosanskohercegovačke sportiste godine u muškoj, a džudistkinja Larisa Cerić u ženskoj konkurenciji, u tradicionalnom 74. izboru Sportskog saveza Bosne i Hercegovine.

Na svečanoj manifestaciji, koja je održana sinoć u Narodnom pozorištu u Sarajevu, prestižna priznanja dodijeljena su sportistima i ekipama, koje su u prošloj godini ostvarili najznačajnije rezultate u nacionalnim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima, te zaslužnim sportskim radnicima.

Za najboljeg fudbalera izabran je Edin Džeko, dok je najuspješnija državna selekcija u prošloj godini bila fudbalska A-reprezentacija BiH.

Priznanja za najuspješnije bosanskohercegovačke juniore otišala su u ruke mladom tekvandoisti Nedžadu Husiću i kik bokserki Tari Bohatjuk, dok je selektor džudo reprezentacije BiH Branislav Crnogorac progalašen za najboljeg trerena naše zemlje.

U kategoriji najuspješnijih bh. klubova u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji nagrađeni su Stonoteniski klub “Spin 2012”, ženski Košarkaški klub RMU Banovići, te Stonotensiki klub HT Eronet Mostar.

Specijalana prizanaja za ostvarene vrhunske rezultate u 2018. godini u muškoj konkurenciji dobili su Sanjin Pehlivanović (bilijar), Ahmed Krnjić (kik boks), Petar Zadro (džudo), Hamza Alić (atletika), Toni Miletić (džudo), Maksim Avramović (karate) i Vedran Marčeta (ples), a u ženskoj konkurenciji isto prizanje su dobile Ivona Ćavar (karate), Džejla Makaš (streljaštvo), Emina Pašukan (plivanje), Mirnesa Bektaš (karate), Valentina Varva (ples), Emina Abdulić (karate) i Jasmina Medić (kik boks).

Nagrade za najuspješnije sportiste i ekipe u konkurenciji paraolimpijskih sportova dobili su Streljački invalidski klub “Tuzla”, Mirza Hrustemović (najuspješniji trener), Nizam Čančar (najuspješniji sportista) te reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci.

Nagrade za životno djelo posthumo su dodijeljene Suadu Ćupini (karate) i Sabitu Hadžiću (košarka).

Najbolji bh. šahista Denis Kadrić dobitnik je nagrede “Nusret Čaušević”.

Nagrade “Boro Glušac” za sportsko novinarstvo dobili su Goran Šumar, Vedran Radenović, Salih Hadžialić i Midhat Sarajlić, posebno prizanje “Mirza Delibašić” dobio je košarkaš Džanan Musa, dok je košarkaš Jusuf Nurkić dobitinik nagrade “Ambasador sporta”.

bhrt.ba