GRAD GORAŽDE ODAO POŠTOVANJE I RIJEČI ZAHVALNOSTI AUTORU ‘’HIMNE GRADA’’, DUGOGODIŠNJEM NOVINARU, UREDNIKU I PJESNIKU SLAVKU KLISURI

Pokušati riječima opisati emociju koja je vladala u subotu na promociji CD-a pjesme ‘’Snivaj Goražde’’, koju goraždani nazivaju himnom grada, održanoj u Velikoj sali Centra za kulturu, prosto je nemoguće.

To najbolje znaju svi oni koji su prisustvovali ovom posebnom događaju, koji je upriličen u sklopu programa ovogodišnjih Dana Isaka Samokovlije, a koji je okupio veliki broj gostiju, goraždanskih umjetnika, muzičara, pjevača i pjesnika, koje je za ovu priliku okupio novinar, urednik i pjesnik Slavko Klisura, obilježavajući na ovaj način jubilej pjesme koja traje već 40 godina i isto toliko svog novinarskog rada.

Svojim novinarskim perom u protekle četiri decenije Slavko je napisao mnogo tekstova, stihova, pjesama, no priznaje, „Snivaj Goražde“ je posebna, jer je u nju smjestio svu svoju mladalačku ljubav prema Goraždu, Drini i ovdašnjim ljudima.

Pjesma „Snivaj Goražde“ nastala je 1978. godine i prvi put je snimljena za potrebe dokumentarnog filma o Goraždu „Grad na dlanu“, kada joj je muzički život dao Goraždanin Edin Bukovica. Poslije je muziku uradio Samir Obarčanin i tu verziju su pjevale brojne generacije u protekle četiri decenije.

„Moje je srce ispunjeno jer sam u ovoj noći bio u Goraždu koje volim, gradu dobrote, emocija i ljubavi gdje, kada se pomene ime Goražda ili se o njemu pjeva, nije sramota pustiti iskrenu, ljudsku, goraždansku suzu. Hvala svim mojim prijateljiam koji su dali doprinos ovoj večeri. Nažalost, trebalo je toliko godina da pjesmu „smjestimo“ na CD ali i to smo uspjeli uz pomoć dobrih ljudi. Ograničen je tiraž u kojem je štampan CD, a moja je želja da on najprije stigne u škole, horove kako bi se nastavila pjevati. Kada bude prilike obezbjedit ćemo i dodatne za sve one koji ovu pjesmu doživljavaju svojom“ – kaže Slavko.

 

Pjesmu su na sceni Centra za kulturu izvele Aida Mušanović-Arsić, Džejla Ramović, Adisa Borovac, Amina Ćurovac, Aldijana Džananović, Eldina Terović, Elmedina Laličić, Džana Sijerčić-Manjo, Medina Turković, Anja Klisura koje su odrastale uz ovu pjesmu, te je i snimile za CD. Zajedno s njima pjevala je i brojna publika, kao i đaci goraždanskih osnovnih škola ” Fahrudin Fahro Baščelija” i ” Husein ef. Đozo”.

Mnogo truda uložio je i muzički producent i aranžer Adnan Dado Mušanović te nastavnica muzičke škole Selma Verem. Svoje znanje i zajedničku ljubav prema pjesmi i njenim porukama, u kreiranje omota CD-a s pjesmom, poklonili su Anja Klisura i Denis Barukčić, dok je autor fotografije na naslovnici CD-a Drago Nemec.

 

Promociju su nastupima upotpunili i članovi benda “Zona isključenja”, Džejla Ramović, Damir Mašić, dok se video porukom sugrađanima obratio i Emir Bukovica iz Zagreba, te Alma Pašić iz Švedske. Učešće u ovoj večeri imali su i mladi muzičari Bakir Vehabović, te goraždanska Rock škola, kao i članica Književnog kluba “Isak” Elma Ahmetspahić, dok su o pjesmi govorili nastavnici OMŠ ” “Avdo Smailović” Samir Obarčanin i Selma Verem.

Tim povodom Gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović sa saradnicima danas je upriličio prijem za našeg sugrađanina Slavka Klisuru, autora ‘’goraždanske himne’’. Pored toga povod za prijem, koji je danas održan u Maloj sali Gradske uprave Goražde, je I što Slavko ove godine obilježava 40 godina novinarskog staža.

Gradonačelnik Goražda dr.sci. Muhamed Ramović, kako je kazao, ovim prijemom želio je odati dužno poštovanje i riječi zahvalnosti za sav doprinos koji je svojim radom dao Slavko za ovaj grad, a riječ je o nemjerljivoj i istinskoj ljubavi koju Slavko njeguje prema  svom gradu na Drini i njegovim stanovnicima, što je potvrdio kroz svoj dosadašnji rad i djelovanje.