U gradskoj galeriji postavljena izložba “VJERSKI MOTIVI U ZLATOVEZU“

Mnogostruko značajna i po sadržaju vrijedna izložba postavljena je u goraždanskoj Gradskoj galeriji zahvaljujući aktivnostima Odbora za međureligijsku saradnju Goražde. Riječ je o izložbi pod nazivom „Vjerski motivi u zlatovezu“ koja je finalni dio projekta „Vjerski motivi u zlatovezu – radionica za žene i izložba radova“ koji Odbor za međureligijsku saradnju Goražde realizuje u saradnji sa Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini i međunarodnom organizacijom „ Cathlolic Relief Services“ – CRS. Aktivnosti u ovom projektu finansiraju se sredstvima dva mala granta za žene iz SID projekta Međureligijskog Vijeća u BiH i CRS-a.

Kako je rekao Tomislav Čarapić, predstavnik Odbora za međureligijsku saradnju Goražde, grupa od 16 žena prošla je kroz obuku rada u zlatovezu tokom decembra prošle godine, a činile su je žene različitih etničkih i vjerskih pripadnosti, uz mentorstvo dvije edukatorice i voditelja sekcije zlatoveza. Na izložbi u Goraždu učesnice projekta koje su uz edukaciju imale priliku da se druže i razgovaraju uspostavljajući prijateljstva, predstavile su 32 dva izuzetno zanimljiva rada.

Na svečanosti otvaranja izložbe koja će nakon Goražda biti predstavljena publici u Sarajevu i Zenici, o značaju zajedničkog djelovanja aktivista Odbora za međureligijsku saradnju Goražde i posebno ovom projektu koji je u procesu nastajanja radova i pripremi izložbe zbližio učesnice projekta, govorili su Rasim ef. Džafić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Goražde, protojerej Mihajlo Andrić i goraždanski gradonačelnik dr.sci Muhamed Ramović.

U svečanosti otvaranja izložbe, izvedbom jedna kompozicije, učestvovao je i Ajdin Ćurovac, đak goraždanske Osnovne muzičke škole „ Avdo Smailović“ u klasi nastavnice Hanne Hamzić.