U Goraždu promovisan religijski kalendar za 2019. Godinu

Odbor za međureligijsku saradnju Goražde (OMS) danas je organizirao promociju religijskog kalendara za 2019. Godinu.

Kalendar je rezultat saradnje Međureligijskog vijeća u BiH i organizacije Konrad Adenauer Stiftung, predstavništva u Bosni i Hercegovini.

Igor Kožemjakin, stručni savjetnik u Međureligijskom vijeću (MRV) BiH istakao je da je kalendar značajan jer oslikava multietničku i multireligijsku BiH.

„ Nastao je kao ideja jednog radnog kalendara gdje smo mi u MRV, kako bi isplanirali svoje aktivnosti  uvrstili sve praznike i neradne dane tokom ove godine, za sve crkve i vjerske zajednice. Od prvog štampanja veoma dobro je prihvaćen od javnosti i već desetak godina se traži primjerak više“ – kazao je Kožemjakin.

O značaju islamskih, pravoslavnih, katoličkih i jevrejskih praznika govorili su mladi aktivisti Odbora za međureligijsku saradnju Goražde.

„ Ovaj kalendar već dugi niz godina pronašao je svoje mjesto u mnogim domovima, institucijama, kancelarijama. Zanimljiviji je od drugih jer označava mubarek dane, praznike crkava i vjerskih zajednica i olakšanje je svima kojima je stalo do tih datuma“ – kazao je Dženan ef. Imamović, član Odbora za međureligijsku saradnju Goražde.

Mihailo Andrić, paroh goraždanski ističe kako nije riječ o običnom kalendaru

„ Svaki praznik koji je ovdje obilježen podsjeća nas na žrtve, a bez žrtve nema dobra. Ovaj kalendar je jedna vrsta našeg kompasa“ – kazao je paroh goraždanski.