U Goraždu sagrađen novi dom za 20 socijalno ugroženih i raseljenih porodica

Okončana je izgradnja stambenog objekta u goraždanskom naselju Rasadnik gdje će oko 20 socijalno ugroženih i raseljenih porodica konačno dobiti adekvatan krov nad glavom.
Oni bi, prema najavama iz gradske uprave, u zgradu koja je sagrađena u okviru Regionalnog stambenog programa, trebali useliti već u aprilu ove godine. Budućim stanarima bit će uručena i rješenja jer su sve potrebne procedure završene.

“Oni i članovi njihovih porodica će doživotno koristiti ove stanove. Kvadratura stanova je od 32 do 68m2, zavisno od broja članova domaćinstva. Objekat je urađen veoma kvalitetno sa pratećim sadržajima, parkom i parkingom”, ističe Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica, te Vladom BPK Goražde. Izgradnja zgrade koštala je oko milion KM.

“U ovoj godini će u BPK biti ugašeni svi kolektivni centri. Za ove potrebe na području kantona bit će uloženo oko 16 miliona KM”, ističe Ramović.

On dodaje da će uskoro biti raspisan Javni poziv za gradnju još pet zgrada na području Goražda, od čega dvije u Rasadniku, jedna u naselju Splavište, jedna u ul. Salih-bega Kuljuha gdje će se rušiti postojeće barake, i peta zgrada u vlasništvu Doma za stara i iznemogla lica. Obezbjeđena su i sredstva za utopljavanje zgrada u Titovoj ulici, kao i adaptaciju objekta “Balkan 2” koji će takođe biti pretvoren u zgradu socijalnog stanovanja.