Udruženje „Biser“ Goražde: broj oboljelih od karcinoma u porastu

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svake godine 4. februara i predstavlja inicijativu kojom se svijet može udružiti u borbi protiv globalne epidemije raka. Prvi i najbitniji korak borbe protiv raka je prevencija. Drugi korak je podizanje svijesti o malignim oboljenjima. Treći je dijagnosticiranje i liječenje. Četvrta bitna komponenta je poboljšanje uslova života (manje stresa, standard života, ishrana).

„ Udruženje Biser ove godine nažalost nije bilo u mogućnosti obilježiti javno ovaj dan, jer smo u kraktom periodu izgubili naše dvije članice, a predsjednica Udruženja “Biser” je također bila hospitalizovana u kantonalnoj bolnici Goražde, potom na klinici gdje je imala i operativni zahvat. Tako da nismo fizički bili u mogućnosti obilježiti jučerašnji dan kao do sada, ali smo putem naše stranice i ličnih profila pozvali građane i zamolili da misle na svoje zdravlje i da se kontrolišu koliko je moguće“ izjavila je za Radio Goražde Mersiha Pecikoza predsjednica Skupštine Udruženja oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja „Biser“ Goražde.

Udruženje „Biser“ i ove godine planira realizovati niz aktivnosti i projekata. Ovog mjeseca održat će se predavanja u srednjim školama na području BPK Goražde o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. U martu mjesecu će obilježiti dan Narcisa, ali i pružiti psiho – socijalnu pomoć novooperisanim pacijentima. I ove godine planirano je učešće u tradicionalnoj manifestaciji „Šetnja za život“ koja se održava u Sarajevu.

„Nažalost što se tiče oboljenja dojki u prošloj godini evidentiran je veliki porast novootkrivenih u odnosnu na predhodnu. Čak u ovoj godini, iako je tek istekao januar mjesec imamo nekoliko otkrivenih, ali još uvijek nepotvrđenih karcinoma. Udruženje se potrudilo da obavijesti građane na pravi put do mamografije. Pacijent treba prvo da svaki mjesec uradi samopregled, brošure na svakoj akciji dijelimo bespaltno, a mogu se naći i na stranici kao i u Udruženju. Ukoliko osoba bilo šta posumnja treba se odmah obratiti svom porodičnom ljekaru i tražiti uputu za ultrazvuk dojki“, kazala je Pecikoza.

Mamografija se radi u Kantonalnoj bolnici i pregled je besplatan, stoga iz Udruženja „Biser“ ovom prilikom apeluju na žene i djevojke da ukoliko već nisu, izvrše mamografski pregled koji pomaže u prevenciji i eventualnom otkrivanju ove opake bolesti.

L.Beganović/rtvbpk