Vanredna sjednica Skupštine BPK Goražde danas u 15 sati

Na zahtjev 13 poslanika u Skupštini BPK Goražde za danas u 15 sati zakazana je četvrta vanredna sjednica ovog zakonodavnog tijela. Za dnevni red sjednice predložena je samo jedna tačka izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBIH.

Poslanici SDA, Liberalne stranke, SzBIH, te po jedan poslanik iz Goraždanske priče i SBB-a koji čine aktuelnu skupštinsku većinu u ovom zakonodavnom tijelu, ovlastili su poslanicu SDA, Aidu Obuću da predsjedava ovom sjednicom te potpisuje akte sa četvrtog vanrednog zasjedanja kantonalnog parlamenta.

Podsjetimo da je BPK Goražde među kantonima koji još uvijek nisu izvršili zvaničan izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBIH, a prema uputstvu CIK-a ovaj kanton pored delegata iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda dobio je mogućnost izbora delegata iz reda ostalih.

Tako bi danas 18 Bošnjaka trebalo birati svog predstavnika u Domu naroda i to između deset listi, dva Srbina glasat će za jednu listu te je sasvim izvjesno da će to biti Daliborka Milović iz LS-a. U Dom naroda će i Edim Fejzić, kao jedini Hrvat u kantonalnom parlamentu, dok će se četiri poslanika iz reda ostalih opredjeliti za jednu od ukupno četiri kandidatske liste.

Skupština BPK Goražde do danas nije osigurala ni izbor novog rukovodstva.