U Goraždu povećan broj oboljelih od gripe, prošle sedmice u Dom zdravlja javilo se 147 pacijenata

Sezona gripe u punom je jeku, a kašalj, temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, glavni su krivac što su čekaonice u zdravstvenim ustanovama već danima pune. Na području Bosansko podrinjskog kantona Goražde povećan je broj oboljelih od virusa gripe, potvrdio je danas direktor Doma zdravlja „Isak Samokovlija“ Goražde dr. Edin Čengić.

„ Tokom prošle sedmice u Dom zdravlja Goražde javilo se 147 osoba sa simptomima gripe. Do sada nisu zabilježeni teži slučajevi, niti su kod pacijenata zabilježene komplikacije koje bi dodatno ugrozile zdravlje“ izjavio je dr. Čengić.

Iako je povećan broj oboljelih od gripe stanje je još stabilno i razloga za paniku nema, poručio je direktor Doma zdravlja dr. Edin Čengić. Ipak, pozvao je na oprez.

„ Ovo jeste epidemija koja se javlja svake dvije do tri godine. Kada je riječ o smrtnim slučajevima koji su zabilježeni u pojedinim gradovima BiH riječ je uglavnom o osobama koje su već imale narušeno zdravlje, slabiji imunološki sistem i gripa je samo bila dodatni faktor koji je doveo do smrtnih ishoda“ kazao je direktor goraždanskog Doma zdravlja dr. Edin Čengić.

Krajem novembra prošle godine obezbijeđeno je 250 besplatnih doza vakcina koje su distribuirane u domove zdravlja i pravovremeno je obavljena vakcinacija stanovnika koji spadaju u tzv. rizične grupe, kazali su nam iz Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde. S obzirom na to da je broj oboljelih od virusa gripe u porastu, ljekari preporučuju stanovništvu da obrate pažnju na simptome, kako bi se izbjegle teže komplikacije. Oboljenje od virusa gripe ima teže simptome u odnosu na običnu prehladu. Karakteriše ga povišena temperatura preko 39 stepeni, glavobolja, bol u mišićima i opšta slabost. Potrebno je odležati i snižavati temperaturu, unositi mnogo tečnosti, izbjegavati okupljanja, a ukoliko temperatura traje duže, neophodno je javiti se ljekaru.

L.Beganović/rtvbpk