Sutra počinje EYOF

Svečanom ceremonijom otvaranja na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase” sutra počinje 14. Evropski omladinski olimpijski festival EYOF 2019 čiji će domaćin do 16. februara biti Sarajevo i Istočno Sarajevo. Donosimo raspored i lokacije takmičenja u okviru najvećeg olimpijskog festivala za mlade sportiste uzrasta između 14 i 18 godina.

Na festivalu EYOF 2019 će učestvovati više od 1.500 mladih takmičara i takmičarki iz 46 evropskih država, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 21 sportista u pet disciplina: alpsko skijanje, ski trčanje, biatlon, snowboard i brzo klizanje.

Najviše pažnje privlače takmičenja u alpskom skijanju koja će, osim paralelnih utrka, biti održana na olimpijskoj planini Jahorini. Trka veleslaloma će se voziti 11. i 12. februara, dok je 13. i 14. februara na rasporedu slalom.

Mješovito paralelno takmičenje zakazano je za 15. februar na Bjelašnici.

Na Bjelašnici snowboard, nordijsko trčanje na Igmanu, biatlon na Dvorištima

Na Dvorištima (Jahorina) su spremna borilišta za takmičenje u biatlonu, a 12. februara na programu je sprint za dječake i djevojčice.  Narednog dana se održava pojedinačno takmičenje, dok je za 15. februar predviđena mješovita štafeta.

Takmičenja u nordijskom trčanju na Igmanu počinju 11. februara interval utrkama klasičnim stilom, a dan kasnije vozi se slobodnim stilom. Sprint klasičnom tehnikom bit će održan 14. februara, a takmičenja na Igmanu zaključit će mješovita štafeta 15. februara.

Na Bjelašnici će se takmičiti i u snowboardu. Finale slopestylea je 12. februara, a “Big Aira” dva dana kasnije.

U Zetri hokej na ledu, finale 14. februara

Olimpijska dvorana Juan Antonio Samaranch – Zetra će ugostiti hokejaše na ledu, a turnir otvaraju Finska i Slovačka 11. februara. Istog dana će snage odmjeriti Češka i Rusija. Slovačka i Bjelorusija te Rusija i Švicarska sastaju se 12. februara, a dan kasnije su na programu susreti Bjelorusija – Finska i Švicarska – Češka. Finale se igra 14. februara.

Takmičenja u brzom klizanju održat će se u Skenderiji. Trka na 1.500 metara je na rasporedu 11. februara, a dan kasnije bit će održano natjecanje na 500 metara. Finale mješovite štafete 3.000 metara je na rasporedu 15. februara, a ranije istog dana bit će održane i utrke na 1.000 metara.

Umjetničko klizanje u Skenderiji, karling na Palama

Takmičenja u umjetničkom klizanju su na rasporedu 13. i 14. februara u Skenderiji, a turnir u karlingu počinje 11. februara i završava finalnim susretom 15. februara.

Sva takmičenja u karlingu održat će se u dvorani “Peki” na Palama.


Kompletan raspored sportskih događaja na festivalu EYOF 2019 možete pogledati ovdje:

https://eyof2019.net/ba/result.php

BHT1 će direktno prenositi ceremonije svečanog otvaranja i zatvaranja EYOF-a, finalna natjecanja u ženskom umjetničkom klizanju i hokeju na ledu, te dnevno emitovati hronike i izvještaje sa svih ostalih događaja.

bhrt.ba