Goražde dio globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje i pleše“

Goražde će i ove godine biti dio globalne kampanje „Jedna milijarda ustaje i pleše“. Muzičko-edukativni program na platou Gradske dvorane „Mirsad Hurić“ u četvrtak 14. februara organizirat će udruženje žena „Seka“ te zajedno sa svim učesnicima reći glasno „NE“ nasilju nad ženama.

Kako je pojasnila Amina Sarajlić, stručna saradnica za rad sa djecom i mladima udruženja „Seka“, riječ je o protestnom skupu čiji je cilj da se skrene pažnja javnosti da je naša odgovornost kao građanski i građana da se glasno suprotstavimo nasilju nad ženama te pokažemo solidarnost sa  ženama, djevojkama i djevojčicama koje žive u situaciji nasilja.

„Ja moram istaći da smo jako ponosni na činjenicu da je Goražde sedmi put po redu učesnik ove globalne akcije koja ima za cilj spriječavanje i skretanje pažnje na problem nasilja nad ženama. Iako je to primarni cilj, mi ne želimo i nećemo da zanemarimo svakodnevnu izloženost naše djece nasilju, tako da će program biti prilagođen i razumljiv i našoj djeci. Sama činjenica da će Goražde i BiH u četvrtak biti jedna od 180 zemalja svijeta koja će otplesati taj revolucionarni ples i biti dio kamapnje govori da to opravdava svoju misiju i ima smisao“ – kazala je Sarajlić.

Ona je dodala da će se  kampanja u Goraždu i ovoga puta  realizovati na zanimljiv i zabavan način, a pripreme već uveliko traju.

„Otplesat ćemo između ostalog jednan revolucionarni ples uz učešće više od 130 učenika i učenica osnovnih i srednjih škola sa područja BPK-a. Mi već aktivno zajedno s njima radimo na tim pripremama i zaista smo ponosni na njih, kako oni doživljavaju ovu problematiku sa velikim razumijevanjem i velikim suosjećanjem. Veoma je bitno da taj dan pokaćemo našu masovnost  gdje ćemo poručiti žrtvama nasilja da one nisu same, da smo uz njih i da ih podržavamo na svakom mogućem koraku“ – istakla je Sarajlić.

Naglasila je da je akcenat realizacije ovogodišnje kampanje u Goraždu  na uspostavi Istanbulske konvencije u BiH

„ BiH je u novembru 2013. godine potpisala tu Konvenciju Vijeća Evrope i bila je šesta zemlja, a iza nas je to učinilo još 11 zemalja. Cilj te konvencije je spriječavanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Iako provedba na području naše države ide sporo, moram priznati da je BPK jedan od pozitivnih primjera gdje djeluje koordinaciono tijelo koje aktivno radi da se ti zakoni i pravilnici donesu na području našeg kantona“ – istakla je stručna saradnica za rad sa djecom i mladima udruženja „Seka“ Goražde.