Dio nastavnika bit će primljen na neodređeno

Ovim je djelimično riješen problem nelegalnog zapošljavanja, odnosno angažmana po osnovu ugovora o izvođenju časova nastave bez uplate doprinosa, naknada za topli obrok i prijevoz na posao.

Nakon dvomjesečnog prekida u radu većeg broja prosvjetnih radnika te njihovog angažmana po osnovu ugovora o izvođenju časova nastave bez uplate doprinosa, naknada za topli obrok i prijevoz na posao, škole u Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde raspisale su javne konkurse za prijem uposlenika.

 Tehnološki višak

Prekid u stažu napravljen je kako dio učitelja i nastavnika ne bi ispunio uvjete za prijem na neodređeno radno vrijeme, jer bi, prema pojašnjenjima iz resornog ministarstva i direktora škola, veoma brzo postali tehnološki višak. Rok za prijave teče, većina prosvjetnih radnika bit će primljena na određeno radno vrijeme, ali će jedan broj nastavnika ipak zasnovati radni odnos na neodređeno.

– Prekid koji je napravljen u našem slučaju, obrazložen je pojavom tehnološkog viška. U tu priču su uključena i radna mjesta za koja je sada raspisan konkurs na neodređeno. Dakle, isti broj učenika, odjeljenja, sve isto, ali odjednom potreba za određenim nastavnim kadrom, od ponedjeljka do četvrtka od tehnološkog viška do deficitarnog kadra – kaže Emir Dučić, nastavnik biologije, koji već godinama radi na određeno radno vrijeme.

On ističe da je ustaljena praksa da se planirani kandidati primaju tako što se bolje rangirani eliminiraju tokom intervjua.

 Rang-lista

– Ako kandidat na intervjuu dobije manje od 3,75 od mogućih 15 bodova, on ne može biti uvršten na konačnu rang-listu. To se stalno dešava kad im zapne, a onda Ministarstvo sve to aminuje bez problema – dodaje Dučić.

 Smanjenje broja učenika 

Predstavnici Ministarstva obrazovanja i direktori škola održali su prije nekoliko dana sastanak na kojem su istaknuli da se svake školske godine smanjuje broj učenika, a time i potreba za nastavnim kadrom. U 13 godina, broj učenika u osnovnim i srednjim školama u BPK smanjen je za 1.466, 35 nastavnika trenutno predstavlja tehnološki višak pa će u radni odnos na neodređeno vrijeme biti primani samo deficitarni učitelji i nastavnici, kazali su učesnici sastanka.

Različita poniženja

Dučić ističe da je prilikom konkurisanja za posao doživljavao različita poniženja.

– Trpim od januara 2009., kad sam se pojavio na prvom konkursu, a direktor je primio nekoga drugog na osnovu zahvalnica na učešću na sajmovima i zahvalnice za čišćenje puta u mjesnoj zajednici. Sjećam se konstatacije jedne direktorice da nas, ako hoće, može birati po boji očiju, a ne po stručnoj školi, kao i pitanja na intervjuu da li znam i jesam li sposoban saditi cvijeće u saksije s učenicima. Ne tražim ni od koga da me zaposli niti želim od ovoga bilo kakvu ličnu korist nego samo da sve ovo izbacim iz sebe – ogorčen je Dučić.

 

Avaz