Realizacija projekata kružni tok

Javno preduzeće (JP) Ceste FBiH tokom ove godine u Goraždu će realizovati projekte ukupne vrijednosti 6.200.000 KM – potvrdio je tokom današnjeg sastanka sa Muhamedom Ramovićem gradonačelnikom Goražda, Behudin Strojil vodeći inžinjer za objekte JP Ceste FBiH.

„ Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da će Goražde ove godine biti veliko infrastrukturno gradilište. U planu Cesta FBIH imamo pet velikih projekata, od kojih su četiri već ugovorena i očekujemo vrlo brzo izvođače na teritoriji Grada Goražda. Ukupna vrijednost ta četiri projekta je oko 4 miliona KM i peti veliki infrastrukturni projekat je sanacija „Mosta žrtava genocida u Srebrenici“ sa izgradnjom kružnog toka pored, koji je vrijedan oko 2.200.000 KM“ – pojasnio je Strojil.

Obzirom da je riječ o projektima čija realizacija se najavljuje godinama, u JP Ceste FBiH ističu, da se kasnilo zbog objektivnih okolnosti, ali da sada nema nikavih  smetnji da oni konačno budu implementirani.

„ Nažalost to je istina. Nekada imamo problem sa žalbama na odluke o dodjeli ugovora, u slučaju mosta imali smo problem sa efektivnošću kredita. Sada su kreditni sporazumi efektivni i više nema nikakvog razloga da projekti ne budu realizovani. Za četiri projekta već je izabran izvođač radova, firma “Euroasfalt” i oni će startati vrlo brzo“ –  naglasio je Strojil.

Podsjetio je da je riječ o projektima izgradnje kružnog toka u Vitkovićima sa priključnim krakovima, sanaciji magistralne ceste M20 u naselju Baćci, sanaciji ceste od Mosta žrtava genocida u Srebrenici do entitetske granice, sanaciji gradskog dijela, od kružnog toka do ulice Kulina bana sa pripadajućim drenažama odvodnjama i izgradnji pješačkih staza u jednom dijelu u centru grada u naselju Vinarići što je ranije započeto.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović istakao je da je gradska uprava sa svoje strane učinila sve što je potrebno za realizaciju ovih značajnih projekata.

„ Dugo smo radili na pripremi ovih projekata i učinili  sve što je bilo potrebno, od izdavanja neophodne dokumentacije, građevinske dozvole, eksproprijacije i u jednom rekordnom roku to smo pripremili. Međutim nije išlo sve svojim tokom, jer čekalo se na odobrenje ovih sredstava i evo konačno će se u ovoj godini ti projekti realizirati i Goražde će biti zaista jedno veliko gradilište. Zahvalni smo JP Ceste FBIH što imaju razuijevanja za naše potrebe i što će ove značajne projekte realizirati u Goraždu“ – kazao je Ramović.

Dodao je da je postignut i dogovor  sa vlasnicima poslovnih objekata da se uz obeštećenje njihovi prostori  izmjeste  sa platoa Mosta žrtava genocida u Srebrenici, zbog budućeg kružnog toka.

„Drago nam je da nam je JP Ceste FBiH i s te strane izašlo u susret i da će nam pomoći u sufinansiranju svih troškova za izmještanje dvije firme. Vlasnici frizerskog salona Raziji Hrapo dodjelit ćemo naš poslovni prostor a firma „Mašić  Company“ će sama iznaći riješenje uz novčanu nadoknadu koju će odrediti stručna ekipa u skladu sa zakonom“ – kazao je Ramović.

Danas je najavljeno da će uskoro  u Goraždu biti upriličeno i potpisivanje ugovora sa izvođačem radova za četiri projekta čime će se ozvaničiti početak njihove realizacije. U međuvremenu će biti raspisan i tender za projekat sanacije Mosta žrtava genocida u Srebrenici i izgradnju kružnog toka u tom dijelu grada.